Home Lifestyle Znanstvenici otkrivaju najbolje materijale za izradu vlastite maske

Znanstvenici otkrivaju najbolje materijale za izradu vlastite maske

Kako zemlje i države počinju ukidati određena koronavirusna ograničenja i milijuni razmišljaju hoće li se baviti vani, nošenje maske ili prekrivanja lica široko je prihvaćeno.

Dužnosnici za javno zdravstvo preporučuju da maske N95 trebaju nositi medicinski radnici koji rade na frontu. Ali ako ćete kupiti običnu masku ili napraviti vlastitu od tkanine, koji je najbolji materijal za zaštitu sebe i onih oko vas?

Skupina istraživača testirala je kako niz različitih tkanina djeluje na filtriranje ili hvatanje izuzetno malih čestica. Otkrili su da “hibridne” tkanine filtriraju većinu čestica.

“Proveli smo ove studije za nekoliko uobičajenih tkanina, uključujući pamuk, svilu, šifon, flanel, razne sintetike i njihove kombinacije”, objašnjavaju znanstvenici u sažetku rada.

Prema istraživačima, učinkovitost filtracije hibrida, poput pamučne svile i pamučne flanele, bila je veća od 80 posto za čestice manje od 300 nanometara i više od 90 posto za čestice veće od 300 nanometara. Nanometar je jednak milijardi jednog metra.

“Nagađamo da je poboljšano djelovanje hibrida vjerojatno povezano s kombiniranim učinkom mehaničke i elektrostatičke filtracije.”

Istraživači su također otkrili da kod tkanina poput pamuka, visoki broj niti omogućuje najviše filtracije. Što je manja rupa, to će manje velikih čestica moći pobjeći.