Home Vijesti Zelenski otkriva: Ovo je jedini recept za zaštitu slobode pred ruskom invazijom

Zelenski otkriva: Ovo je jedini recept za zaštitu slobode pred ruskom invazijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da, iako Ukrajinci čine sve što mogu da protjeraju Ruse, “niko danas ne može predvidjeti koliko će ovaj rat trajati”.

– To će, nažalost, zavisiti ne samo od naših ljudi, koji već daju svoj maksimum. Ovo će zavisiti od naših partnera, od evropskih zemalja, od cijelog slobodnog svijeta, izjavio je on u video obraćanju naciji. 

Dodao je i kako je zahvalan svima koji rade na jačanju sankcija Rusiji i povećanju vojne i finansijske podrške Ukrajini, javlja AP.

– Ovo je jedini recept za zaštitu slobode pred ruskom invazijom. A za zapadne zemlje to nije samo trošak. Ovdje se ne radi o računovodstvu, već o budućnosti, ističe ukrajinski predsjednik.

Zelenski je kazao da je Ukrajina u petak oborila 200. ruski ratni avion i ukazao na velike gubitke Rusije u tenkovima, oklopnim vozilima, helikopterima i dronovima. Dodao je i kako je Ukrajina bila uključena u “veoma teške pregovore” kako bi pokušala evakuisati ranjene borce zarobljene u čeličani u Mariupolju.

– Govorimo o velikom broju ljudi. Naravno, činimo sve da evakuišemo sve ostale, svakog našeg branioca, zaključio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)