Home Vijesti BiH Zdravstvo i migrantska kriza postaju strateške raskrsnice: Država nepotističkog kruga ili društvo...

Zdravstvo i migrantska kriza postaju strateške raskrsnice: Država nepotističkog kruga ili društvo jednake šanse

Prstom se upire u onog ko želi da u zdravstvu glavnu riječ vode stručnjaci, a ne politički klimoglavci.

Pokušaj nekih članova rukovodstva Ljekarske komore Kantona Sarajevo da profesionalno diskvalificiraju direktora Opće bolnice, prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića i oduzmu mu licencu jer je stao u odbranu bolesnog djeteta, a ne na stranu doktora s Pedijatrijske klinike KCUS-a koji su odbili da liječe to dijete, ogolio je svu bahatost i moralnu izopačenost osoba koje, s jakim SDA vjetrom u leđima, žele vladati i upravljati zdravstvom i zdravstvenim fondovima u najbogatijem kantonu u Federaciji BiH.

Mjera svih stvari
Gostujući na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića, doktorica Enra Suljić, predsjednica Etičkog komiteta Ljekarske komore KS i najbliža saradnica direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, pokušala je odbraniti poziciju svoje šefice i drugih s KCUS-a koji očito pretendiraju da budu mjera svih stvari u zdravstvu i zdravstvenoj politici i pri tome ne prezaju da političkim bagerom uklone sve koji im stoje na tom putu.

Svjetski poznati i priznati profesor Ismet Gavrankapetanović, ratni hirurg ortoped koji je spasio hiljade boraca i građana u opkoljenom Sarajevu, od početka se pokazao kao tvrd orah, nespreman da kalkulira i trguje profesijom i Hipokratovom zakletvom u zamjenu za direktorske i svake druge sinekure koje se obećavaju i daju onima koji pristaju na diktat politike i lične sujete supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Doktorica Suljić je u svom nastupu, koji je naišao na opće zgražanje stručne i šire javnosti, upravo na pitanju politike i političkog uplitanja u zdravstvo nesuvislo optužila i Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, zbog navodno nedopustive podrške koju je javno dao dr. Gavrankapetanoviću.


Ismet Gavrankapetanović i Sebija Izetbegović: Iako su izdanci mladomuslimanske kadrovske politike, predstavljaju dva različita ljekarska koncepta
FOTO: AVAZ

Na stranu što je općepoznata činjenica da je sama dr. Suljić politički aktivista SDA, da je njena šefica Izetbegović na poziciju direktorice došla po političko-nepotističkoj liniji i uz direktnu podršku njenog muža Bakira, predsjednika SDA, da se na KCUS-u godinama već provodi politička diferencijacija slična onima iz vremena komunističkog jednoumlja, da su zbog političkog pritiska i samovolje iz najvećeg Kliničkog centra u državi otjerane stotine vrhunskih stručnjaka…

Sve su to primjeri nedopustivog miješanja politike u zdravstvo, iza svakog od njih stoji vladajuća SDA, ali, kao i u nekim ranijim sličnim situacijama, prstom se upire u onog ko želi da se takvo stanje dokine, promijeni i da u zdravstvu glavnu riječ vode stručnjaci, a ne politički klimoglavci.

U tome se jasno ocrtavaju dva koncepta u viđenju i vođenju politike koju, naprimjer, zastupa Radončić, imenujući i podržavajući na čelu Opće bolnice izvanstranačkog profesionalca, profesora Gavrankapetanovića, i politike diktata, samovolje i ekskluzivne stranačke pripadnosti.

Stranačka servilnost
Nakon poznate priče sa migrantima, opet se pokazala precizna razlika između dvije najveće bošnjačke stranke – SDA i SBB-a, iako su obje stranke i oba lidera pokazala da, kada su u pitanju odbrana i očuvanje države, evropski put i mnoga druga važna pitanja razvoja države u okviru probosanskog bloka mogu biti kompatibilni i efikasni.

Ali, u ovom slučaju javnost se uvjerila ko su pojedinci koji politiku i vlast shvataju kao plijen koji treba razgrabiti i podijeliti u uskom krugu i samo sa „svojima“, a ko u politici pokušava da uvede sistem u kojem će sposobni imati prednost u odnosu na podobne.

Sistem koji propagira društvo jednakih šansi za sve, sistem gdje će nulta tolerancija na korupciju i kriminal biti brana stranačkom klijentelizmu, tenderskom namještanju poslova i nedomaćinskom upravljanju budžetom.

Na kraju, izbor nije težak, a personalno se danas svodi na jednostavno pitanje: želite li da vas liječi doktor kojem je profesija suština života, poput Ismeta Gavrankapetanovića, ili doktorice poput Enre Suljić, čija je glavna stručna referenca stranačka i profesionalna servilnost prema direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović?

Krive naočale bivšeg reisa Cerića


Cerić: Bolje da je šutio
FOTO: ARHIV

U javnu raspravu o slučaju profesora Gavrankapetanovića uključio se i bivši reis Mustafa Cerić, a cinici već komentiraju da bi i za njega i za one koje „brani“ i „savjetuje“ bilo puno bolje da su šutjeli. Ton i sadržaj njegovog pisma Bakiru Izetbegoviću, naime, otkriva svu pogubnost i promašenost politike kako je shvataju neki prvaci „muslimanskog kruga“.

Tako Cerić apelira da se pomire navodno zavađene mladomuslimanske porodice Izetbegović i Gavrankapetanović, svodeći drski pokušaj degradacije i uklanjanja Ismeta Gavrankapetanovića u režiji Sebije i Bakira Izetbegovića na potrebu emotivnog restartiranja i povratka na fabričke postavke odnosa dvije porodice koje su uspostavili njihovi očevi, pripadnici Mladih muslimana, rahmetli Munir Gavrankapetanović i Alija izetbegović.

Tragedija je upravo u tome što Cerić ne vidi ili se pravi da ne vidi da je ovdje u pitanju sukob demokratije i autokratije, profesionalizma i kvaziprofesionalizma, morala i doktorske etike na jednoj, i bahatosti i sile na drugoj strani, a ne nekakvo „nerazumijevanje“, „kapric“ ili „svađa“ Izetbegovića i Gavrankapetanovića.

(avaz.ba)