Home Vijesti BiH ZDRAVSTVENI RADNICI OGORČENI: ŠTA ĆE URADITI FORTO I VRANIĆ?

ZDRAVSTVENI RADNICI OGORČENI: ŠTA ĆE URADITI FORTO I VRANIĆ?

Prema posljednjim informacijama, dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, ušao je u zgradu Vlade KS. Namjera je da ponovo razgovara sa premijerom Edinom Fortom i ministrom zdravstva Harisom Vranićem.

Na ovaj korak sindikati su se odlučili zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Svi radimo u istim uvjetima i svima nam je teško, pogotovo sada u ovoj situaciji kada nemamo granski kolektivni ugovor, obzirom na to da su koeficijenti koji su bili u kolektivnom ugovoru doktora na sudu legalno završeni, presuđeni, ništavni. Mi smo tu da se zajedno legalno borimo za ista prava za sve. Znači, za sve doktore u kantonu, za sve medicinske sestre/tehničare i za sve one druge zaposlene u javnim ustanovama – kazala je dr. Neira Šeta, predsjednica Skupštine Sindikata doktora JU Dom zdravlja KS.

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo na potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora čekaju 28 mjeseci.

Do sada je Sindikat radnika u zdravstvu KS sa ministrom zdravstva u Vladi KS Harisom Vranićem i njegovim saradnicima održao nekoliko sastanaka, ali dogovor još nije postignut. Posljednji je, kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, ali se, dodaje, nisu mogli dogovoriti oko milion i po KM, koliko nedostaje sredstava.

Ranije je rečeno, kako za ono što radnici u zdravstvu traže, potrebno oko 13 miliona KM.

To je stav direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a matematičkim izračunom, ako je za doktore, po potpisivanju strukovnog kolektivnog ugovora 2019. godine, trbalo dodatnih četiri miliona KM, onda za nedoktore na godešnjem nivou maksimalno treba sedam miliona maraka – kaže Selimić.

Naglasio je kako se mora znati da u ovom trenutku svi uposleni u zdravstvu u KS nezakonito primaju plaću.

Ono što su prijašnje vlasti u KS potpisale sa doktorima, poništeno je sudskim odlukama. Naš kolektivni ugovor istekao je prije više od dvije godine, što znače da pravna sigurnost u ovom trenutku ne postoji. Kad mi potpišemo Granski kolektivni ugovor, bit će legalizirani koeficijenti doktora medicine i stomatologije koje im je 2017. nezakonito dao tadašnji premijer Elmedin Konaković, a onda i 2019. Edin Forto. U ovom trenutku jedino je naš Sindikat reprezentativan i jedino mi sa vlasti možemo potpisati Granski kolektivni ugovor – kazao je Selimić.

(Izvor: Hayat.ba)