Sastojci:

2 srednje velike glavice luka,

2 čehna bijelog luka,

4 paprike,

6-7 zrelih paradajza,

1 feferon,

ulje,

so,

biber,

svježi kopar,

sitno sjeckani peršun ili majčina dušica.

 

Priprema:

 

Očistiti i narezati luk. Paprike očistiti i narezati na veće kockice. Paradajz, također, narezati na kockice.

 

Na maslinovo ulje ubaciti feferon i aromatizirati ulje 3-4 minute pa dodati luk i dinstati ga dok ne postane staklast. Na luk dodati paprike i nastaviti dinstati. Nakon 10 minuta, izvaditi feferon pa dodati paradajz, usitnjen bijeli luk, posoliti i pobiberiti te poklopiti i ostaviti da se kuha na laganoj vatri 20-25 minuta.

 

Sataraš je gotov kad veći dio tečnosti ispari. Pred kraj kuhanja dodati začine po želji, kopar, peršun ili listiće majčine dušice. Poslužiti uz kuhanu rižu ili pire krompir.

 

Izvor vijesti: Vasa kuharica / kuharica.avaz.ba