Home Vijesti Regija Vučić predložio vraćanje smrtne kazne u Srbiji, nije dobio podršku članova Vlade

Vučić predložio vraćanje smrtne kazne u Srbiji, nije dobio podršku članova Vlade

Tokom vanrednog obraćanja predsjednika države i članova Vlade Srbije, Aleksandar Vučić je najavio nove mjere i aktivnosti u cilju razoružavanja zemlje. Osim toga, imao je i jedna prijedlog koji je naišao na negodovanje.

Naime, osim aktivnosti koje je Vučić naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvu Pravde, predsjednik Srbije članovima vlade je predložio i vraćanje smrtne kazne.

Međutim, kako je i sam rekao, nije naišao na podršku premijerke Ane Brnabić i ostalih funkcionera u Vladi Srbije.

“Jutros sam predložio predsjednici Vlade Srbije da vratimo smrtnu kaznu. I ja sam nekada bio protiv smrtne kazne. Gorko se kajem što sam imao takav politički stav”, kazao je Vučić.

No, kako zbog odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima i toga što bi Srbija, uz Bjelorusiju, bila jedina zemlja sa smrtnom kaznom, ovakav njegov prijedlog nije naišao na podršku Brnabić.

Podsjetit ćemo, u Srbiji su se, prvo u srijedu, a zatim i noćas, dogodila dva masovna ubica u kojem je ubijeno 15 osoba. Zbog toga, Vučić je najavio niz novih mjera i aktivnosti, prvenstveno u cilju pooštravanja mjera za osobe koje posjeduju oružje.

(klix.ba)