Ruska doktorica Zuhra Pavlova nedavno je otkrila istinu o voću i njegovim benefitima koje ima ljudsko tijelo.

– Globalizacija nam je omogućila da stalno imamo nadohvat ruke razno voće i povrće. Bobičasto voće uvozi se s raznih strana svijeta. Tako jedemo šta želimo i kada želimo. Ali priroda se ne može prevariti – bobičasto voće će dati najveću korist tijelu samo onda kada sezonski stiže kod nas. 

Što znači, ako jedete kupine u decembru – ništa od zdravlja – piše ruska doktorica, pa napominje da voće i povrće koje se vještački uzgaja, nema ni polovinu onih korisnih svojstava koje ima tokom sezone.  

Druga zamka s voćem je ta što mnogi ljudi smatraju da voće nema kalorije. 

– Ljudi misle da su lubenica, jabuka i bobičasto voće samo voda s “vitaminima”. U međuvremenu oni na takvoj “vodi” dobiju popriličan broj kilograma. Imam pacijente koji su kilograme dobivali dok su jeli samo lubenicu – piše Zuhra.  

– Morate znati jednu stvar: voće je puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno na prazan stomak, dovest će do masne degenaracije jetre. Također, fruktoza doprinosi razvoju gojaznosti, izaziva imunitet na hormon masnog tkiva leptina i na hormon insulin pankreasa. To zauzvrat dovodi do stalnog povećanja apetita. To je začarani krug – zaključuje Zuhra Pavlova.  

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba