Home Vijesti BiH VLAST U BH. GRADU NA MORU ODLUČNA: NEUM NE ŽELI BIVŠA RADNIČKA...

VLAST U BH. GRADU NA MORU ODLUČNA: NEUM NE ŽELI BIVŠA RADNIČKA ODMARALIŠTA

Riječ je, uglavnom, o bivšim radničkim odmaralištima koja se nalaze u najljepšem dijelu Neuma.

Kako je rekao Dragan Jurković, načelnik Neuma, proteklih dana obratili su se Federalnoj agenciji za privatizaciju u vezi s odmaralištem “Pošte”.

Skoro svi ti objekti su opterećeni sudskim sporovima, pa tako i odmaralište “Pošte”, gdje jedan dio vlasničke strukture pripada nekadašnjoj ribarskoj zadruzi, a drugi “BH Pošti”. Tražili smo od Agencije da se krene s uređenjem te cijele priče, da se ruglo makne a, s druge strane, nema ozbiljne investicije kada je riječ o objektima koji su opterećeni sudskim problemima – kaže Jurković.

Među spornim objektima je i odmaralište “Šuma Herceg-Bosne”, preduzeća u stečaju, ali i ono zdravstvenih radnika.

Mislim da ćemo to odmaralište riješiti u našu korist jer, kako stvari stoje, nema pravnog sljednika i u idućem razdoblju ćemo objekt upisati ponovo na Općinu. Rješavat ćemo objekt po objekt jer u takvom stanju bitno narušavaju sliku Neuma kao turističke destinacije – navodi Jurković.

Svega pedesetak metara od plaže i centralnog parkinga nalazi se i odmaralište nekadašnje Skupštine općine Tuzla, koje je sada u vlasništvu Grada Tuzle, ali ta nekretnina godinama propada, piše Avaz.

Također, Jurković je, osvrnuvši se na prodaju “Feroelektra”, ponovio da Općina neće dozvoliti upis vlasništva u zemljišne knjige sve dok se ne završe sudski sporovi.

Ne želim ulaziti u sudske odluke same prodaje i etažiranja odmarališta “Feroelektra”, ali je našim regulacijskim planom taj objekt predviđen kao hotelski kompleks. Poznato je da je sada to prodato kao zasebne jedinice i, ako se ispostavi da je procedura prekršena, onda će neko morati odgovarati – poručuje Jurković.

(Izvor: Hayat.ba)