Home Vijesti Svijet VIDEO: Putin se sprema za korištenje zastrašujućeg oružja u Kijevu?

VIDEO: Putin se sprema za korištenje zastrašujućeg oružja u Kijevu?

VišecijevnI raketni lanser TOS-1A
FOTO: AGENCIJE

Zapadni dužnosnici izrazili su ozbiljnu zabrinutost da će Putin narediti raspoređivanje aerosolnog oružja, koje gradove može pretvoriti u ruševine i uzrokovati velike ljudske gubitke.

Zapad strahuje da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti razorne aerosolne rakete u napadu na Ukrajinu, nakon što je otpor Ukrajinaca usporio napredovanje ruske vojske, piše The Telegraph.

Građani glavnog grada Kijeva bili su naoružani puškama i bombama dok su se borili protiv ruskih snaga, a u petak navečer grad je pretrpio žestoko bombardiranje nakon što ruska vojska tokom cijelog dana ratovanja nije uspjela dovoljno napredovati da sruši ukrajinsku vladu.

Ruske snage bile su spremne “upasti” u Kijev u petak navečer, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponoćnom obraćanju.

Noću će jurišati

– Noć će biti teža od dana. Noću će jurišati, ne možemo im dati naš glavni grad. Moramo preživjeti ovu noć – rekao je sinoć Zelenski.

Ukrajina je u petak navečer saopćila da je oborila ruski transportni avion Il-76 i to 20 kilometara od Kijeva, a navode da je u njemu bilo više od 100 Rusa.

Zapadni dužnosnici izrazili su ozbiljnu zabrinutost da će Putin narediti raspoređivanje aerosolnog oružja, koje gradove može pretvoriti u ruševine i uzrokovati velike ljudske gubitke. Naime, aerosolne rakete sadrže vrlo eksplozivnu mješavinu goriva i hemikalija te odašilju nadzvučne udarne valove koji mogu rastrgati zgrade i tijela. Dužnosnici su rekli da bi njihova upotreba izazvala “neselektivno nasilje”.

Pretpostavlja se da su Rusi u Ukrajinu dopremili i višecijevni raketni lanser TOS-1 Buratino, vrstu ‘tenka-ubice’ koga zovu i “Goruće sunce”, no on se tek treba upotrijebiti.

Moskva ih je ranije upotrijebila u Čečeniji i Siriji.

Riječ je o višecijevnom raketnom lanseru TOS-1A s raketama opremljenim aerosolnim bojnim glavama, postavljen na podvozje tenka T-72.

Njegov razvoj je dugo čuvan kao vojna tajna.

Prvi test u borbi imao je tokom sovjetskog rata u Afganistanu 1988., no javnost je za njega čula tek deset godina kasnije u Drugom čečenskom ratu 1999.

Može ispaliti do 30 raketa istovremeno


“Goruće sunce” može ispaliti do 30 raketa istovremeno, a da bi ispalio čitav lanser raketa potrebno mu je od 7,5 do 15 sekundi.

Maksimalni domet je šest kilometara, a rakete padaju na području veličine 200 puta 400 metara, odnosno sposobne su uništiti blok od osam nebodera u samo jednom napadu.(Avaz.ba)