Home Sport Nogomet VIDEO: Prošle su 24 godine od ‘nemogućeg gola’ Roberta Carlosa

VIDEO: Prošle su 24 godine od ‘nemogućeg gola’ Roberta Carlosa

Ljeto prije Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj se održao prijateljski turnir Tournoi de France, koji je služio kao proba, najava i zagrijavanje za mundijal na kojem će Hrvatska senzacionalno osvojiti broncu.


Na turniru su domaćini, Brazil, Engleska i Italija igrali svatko sa svakim, a osvojili su ga Englezi sa šest bodova.


Prva utakmica turnira odigrana je na današnji dan prije 24 godine, a ostala je zapamćena po jednom od najspektakularnijih golova svih vremena, slobodnom udarcu kojim je Roberto Carlos porušio zakone fizike.


Mnogi ga i danas smatraju najboljim slobodnjakom svih vremena, piše Index.hr.


Igrala se 21. minuta utakmice Francuske i Brazila (1:1) na Lyonovom stadionu Gerland kad je lijevi bek gromovitog udarca postavio loptu na 35 metara od gola Fabiena Bartheza. Koračao je unatrag sve do središnjeg kruga, a onda potrčao i raspalio.


Sakupljač lopti više od pet metara udaljen od gola instinktivno se sagnuo misleći da će ga lopta pogoditi.


No ona je iznenadno skrenula i odsjela u mreži šokiranog Bartheza.


“Ni danas ne znam kako mi je to uspjelo. Nikad poslije nisam pokušao tako udariti loptu jer znam da ne bih zabio”, rekao je Brazilac u razgovoru za ESPN 2017. godine, a u drugom intervjuu je otkrio da se sjeća reklame iza gola i da je ciljao slovo A.


Kasnije se ispostavilo da fizičari lako mogu objasniti ponašanje lopte pri najpoznatijem nogometnom efeu svih vremena, ali čak su se i oni složili da je gol čudesan.
(Vijesti.ba/Index.hr)