Home Vijesti BiH VEOMA ZABRINJAVAJUĆE: BIH BI OPET MOGLA BITI NA ‘CRNOJ LISTI’ ZBOG ZAKONA...

VEOMA ZABRINJAVAJUĆE: BIH BI OPET MOGLA BITI NA ‘CRNOJ LISTI’ ZBOG ZAKONA O PRANJU NOVCA

Povodom sastanka o nacrtu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je Ministarstvo sigurnosti BiH zakazalo za utorak, 4. maja, i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u BiH, iz bankarskog sektora skreću pažnju odgovornim zvaničnicima na hitno donošenje tog zakonskog rješenja.

Neophodno je da novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen sa međunarodnim standarima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jeste međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine – kaže se u saopćenju Udruženja banaka BiH.

U saopćenju se navodi da smatraju potrebnim upozoriti nadležne nivoe vlasti, kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. crne liste Evropske unije i FATF-a zbog odgađanja donošenja ovog zakona.

Podsjećaju da je Bosna i Hercegovina već bila na “crnim listama”, također zato što je odgađano donošenje propisa, te je za brisanje s ovih listi bio potreban duži niz godina.

Eventualno nedonošenje novog zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici, tako i Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju Udruženja banaka BiH.

(Izvor: Hayat.ba)