Home Vijesti Regija Velika Britanija obustavlja objavljivanje broja umrlih od korone

Velika Britanija obustavlja objavljivanje broja umrlih od korone

Prema pisanju BBC-ja britansko javno zdravstvo istaklo je da je moguće da su se u Engleskoj preuveličavale brojke umrlih

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je na što hitnije preispitivanje metodologije kojom Državna agencija za javno zdravstvo Engleske utvrđuje smrtnosti povezane s korona virusom.

Naime, prema pisanju BBC-ja britansko javno zdravstvo istaklo je da je moguće da su se u Engleskoj preuveličavale brojke umrlih povezanih s korona virusom, stoga je odlučeno da će se privremeno prekinuti svakodnevno izvještavanje o broju ovih smrtnih slučajeva, prenosi RSE.

“Trenutno se u broj umrlih ubrajaju svi koji su bili pozitivni na korona virus i u međuvremenu su umrli, a da se ne navodi koliko je vremena prošlo od testiranja do smrti”, istakao je Matt Hancock, ministar zdravstva Velike Britanije.

Hancock ističe da je broj umrlih podrazumijevao sve smrti, iako je od pozitivnog testa do nečije smrti prošlo i nekoliko mjeseci. Međutim, u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva ubrajali su se samo umrli u roku od 28 dana od momenta dobijanja pozitivnog testa.

U Engleskoj je 40.528 smrti do sada povezivano s korona virusom.

(fokus.ba)