Krajem januara na YouTube servisu objavljen je snimak u kojem Udruženje za razvoj fizičkih i moralnih sposobnosti “Asker” u Tešnju vrši podučavanje i obuku djece, što je na društvenim mrežama protumačeno kao organiziranje vehabijskog kampa.

Na snimci je moguće vidjeti djecu u rasponu od 9 do 17 godina, koji pod budnim okom trenera dobijaju islamsku poduku, ali i koji izvode vježbe slične vojnim pripremama.

Korisnici društvenih mreža prokomentirali su i jedan od logotipa na snimku u obliku sablje, koja je simbol borbe u islamu, ali i da je čitav program Zimskog kampa osmišljen u formi vojničkoh priprema.

Čitav program kampa osmišljen je u formi borilačke obuke, a jedino što nedostaje cijelom treningu jeste oružje, no javnost i dalje smatra da je riječ o opasnoj obuci i kampu koji bi mogao izazvati brojne kontroverze.

Prema dostupnim informacijama NVO “Asker” ima svoje sjedište u Sarajevu, a u njemu se okupljaju pripadnici takozvanog selefijskog pokreta. Nije otkriveno da li imaju ovlaštenje roditelja kako bi djecu trenirali u ovakvom kampu, a u opisu videa navedeno je samo to da je kamp održavan početkom 2018. na jezeru Jelen, kod Tešnja.