Home Vijesti Politika Upitan novac iz EU: RS-u odbija mišljenje Evropske komisije

Upitan novac iz EU: RS-u odbija mišljenje Evropske komisije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da Republika Srpska neće podleći uslovljavanjima bilo koga, pa ni EU, da zarad neke finansijske pomoći uruši nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju i mehanizam koordinacije.

– Ne mogu nas dovoditi u poziciju da biramo između pomoći EU i opstanka Republike Srpske. Uvijek ćemo biti opredijeljeni za Republiku Srpsku – rekao je Višković novinarima komentarišući navode u federalnim medijima da je Srpska “krivac” što BiH ne može da dobije 250 miliona evra pomoći od EU za rješavanje posljedica epidemije virusa korona.

On je naveo da je od 650 pitanja, koja je poslala Evropska komisija, usaglašeno više od 600, te da je sporno ostalo 14, koja se mogu riješiti jedino dogovorom.

– U mišljenju Evropske komisije ima nekih pitanja koja u ovom momentu nisu prihvatljiva za Republiku Srpsku. Ne možemo dozvoliti da se ukine entitetsko glasanje zato što neko želi da nam pomogne ili nepomogne – rekao je Višković.

On je istakao da Srpska neće ispunjavati bilo čije “muzičke želje”, jer bi to značilo da treba da se odrekne nekih svojih nadležnosti.

Višković kaže da je prilikom razgovora sa predstavnicima EU iznio jasan stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade i svih institucija Republike Srpske.

(Vijesti.ba / RTRS)