Home Vijesti Politika Udruženja generala BiH: Nema podjele BiH, nikada je neće biti

Udruženja generala BiH: Nema podjele BiH, nikada je neće biti

Podjele BiH nema i nikada je neće biti, saopćeno je iz Udruženja generala BiH, koje je danas razmatralo aktuelna dešavanja prouzrokovana pojavom “non papera” i ideja o “mirnom razdruživanju” države.

“U punoj mjeri i svim svojim bićem protivimo se idejama retrogradnih snaga koje na sve moguće načine žele pokrenuti aktivnosti na realizaciji ideja sadržanim u “non paper” aktu, saopćeno je nakon sjednice proširenog Upravnog odbora Udreuženja, održane u Sarajevu.

Podcrtavaju da je Bosna i Hercegovina neupitna činjenica i nije nikakva “dejtonska tvorevina”, kakvom je žele prikazati pojedini međunarodni i domaći akteri.

“Sve njih pitamo, da li su svjesni kakve bi posljedice prouzrokovao ponovni pokušaj realizacije njihovih ideja. Mi, kao generali proistekli iz posljednjeg odbrambeno – oslobodilačkog rata, ne želimo da se ponovi bliska historija i da na ovim prostorima nastaju novi ratni generali. Narodi ove zemlje ne zaslužuju da još jednom stradaju zbog suludih ideja pomahnitalih i nedoraslih likova koji isključivo gledaju lični interes. Naša djeca i buduća pokoljenja u Bosni i Hercegovini zaslužuju da žive u prosperitetnoj i naprednoj državi”, navde iz udruženja.

Kako dodaju, izuzetno ih zabrinjava začuđujuća šutnja predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i šutnja čelnika država Evropske unije.

“Pitamo ih, da li su zaboravili na krvava dešavanja iz devedesetih u našoj zemlji, kada su svojim nečinjenjem i kalkulantskim odnosom dozvolili agresiju na međunarodnu priznatu članicu UN. Pozivamo administraciju SAD i Ambasadu SAD u BiH, da kao dokazani prijatelji BiH i njenih naroda, te vodeća demokratija u svijetu i tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma, preduzmu sve aktivnosti kako bi se zaustavile snage destrukcije, kako unutar naše zemlje, tako i njihovi pokrovitelji iz Evrope”, saopćeno je.

Pozvali su sve patriotske snage, sve građane Bosne i Hercegovine, sve političke i društvene organizacije, članove akademske zajednice, vladine i nevladine organizacije, da dignu glas i da svim djeliteljima BiH stave do znanja da podjele BiH nema i da je nikada neće biti.

“Ne dozvolimo da naša šutnja bude znak da nemamo šta reći i da se naša šutnja tumači kao znak “slaganja” sa njihovim retrogradnim i destruktivnim idejama, zaključuje se u saopćenju, kojeg potpisuje predjednik, penzionisani general Rizvo Pleh.

(klix.ba)