Home Vijesti BiH U VLADI MANJEG BH. ENTITETA ČAK 28 SAVJETNIKA, MEĐU NJIMA I PENZIONERI

U VLADI MANJEG BH. ENTITETA ČAK 28 SAVJETNIKA, MEĐU NJIMA I PENZIONERI

Ministri brojne odluke ne mogu da donose sami, pa su u većini ministarstava angažovani i savjetnici. Tako ministri ukupno imaju čak 28 savjetnika.

Ministarstvo saobraćaja i veza takođe ima jednog savjetnika, koliko ima i u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema popunjeno mjesto savjetnika, ali zato ima 5 stručnih savjetnika. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je jedino ministarstvo koje nema nijednog savjetnika, navodi BN TV.

Ova zvanična informacija je objavljena nakon poslaničkog pitanja Jelene Trivić iz PDP-a. Zabrinjavajuće je, smatra Triviće, što nema informacija o stručnim kvalifikacijama brojnih savjetnika, takođe, na pojedinim savjetničkim mjestima sjede i ljudi koji su u penziji pa uzimaju dvije naknade, što je, kako kaže, neprihvatljivo.

Pozicije savjetnika postoje u institucijama svih država, kažu novinari koji godinama prate rad javnih institucija, međutim u svijetu se na te pozicije postavljaju eksperti koji perfektno poznaju resore u kojima savjetuju, a često to rade besplatno. Kod nas savjetnička fotelja, podrazumijeva nešto potpuno drugo.

Informacije o broju savjetničnikih fotelja koje su konačno objavljene, kažu naši sagovornici, pokazuju da se ove fotelje popunjavaju na isti način kao i većina pozicija u javnom sektoru a to je da stručnost često ostane iza stranačke, rodbinske ili neke druge podobnosti.

(Izvor: Hayat.ba)