Home Vijesti BiH U Kulen Vakufu otvorena 18. likovna kolonija „Duga“

U Kulen Vakufu otvorena 18. likovna kolonija „Duga“

U organizaciji Centra za nezbrinutu djecu „Duga“ u saradnji sa Gradskom galerijom Bihać, danas je u Kulen Vakufu, kod Bihaća, otvorena 18. likovna kolonija „Duga“. Učešće je uzelo oko 50 umjetnika iz inostranstva i Bosne i Hercegovine, koji će donirati svoje radove. Umjetnička djela će u narednom periodu biti izlagana u više galerija u BiH kao i u inostranstvu gdje će se vršiti slobodna prodaja i aukcija, a sav prikupljeni novac se uplaćuje na račun Centra za nezbrinutu djecu Duga.

“Ja mislim da se svi moramo ponekad zapitati šta radimo kako možemo pomoći. Puno ima nečega zajedničkog. Rado dolazim ovdje i koliko god bude moglo, aukcija i prodaja slika u Njemačkoj će trajati”, kazao je slikar Milan Mihajlović.

“Svrha likovne kolonije za djecu centra Duga je skrenuti pažnju javnosti na problematiku djece koja su privemeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite i obezbijediti sredstva za nesmetan rad Centra”, pojašnjava Sabina Lješčanin, direktorica Centra za nezbrinutu djecu “Duga” u Kulen Vakufu.

“Ovo je vrlo važan događaj iz razloga što prikupimo značajan dio sredstava za nesmetan rad Centra, ali isto tako širimo jako dobru priču da je rješiva problematika nezbrinute djece, da postoje modeli i načini na koji se mogu zbrinuti. Ništa nije ljepše od toga kad umjetnici rade ono što vole i na taj način urade jednu značajnu stvar”, istakao je kustos Gradske galerije Bihać Adnan Dupanović.

federalna.ba