Home Vijesti BiH U KANTONU SARAJEVO SEDAM NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, AKTIVNO 158 SLUČAJEVA

U KANTONU SARAJEVO SEDAM NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, AKTIVNO 158 SLUČAJEVA

Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 46 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 28, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” njih 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata s bolničkog liječenja su otpuštene dvije osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 158 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 844 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.627 osoba zaraženih koronavirusom i 51.186 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je šest, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 11.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 58 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 73 brisa, a s ovim brojem na drive-in punktu i u covid-ambulantama ukupno su uzeta 282 brisa za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 158 poziva proteklog dana, a obavljeno je i 159 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da je danas u Zetri planirana vakcinacija 250 građana kojima je upućen poziv na vakcinaciju, kao i revakcinacija onkoloških pacijenata te vakcinacija uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz JU Dom zdravlja mole građane da ne dolaze samoinicijativno na revakcinaciju Pfizer vakcinom i poručuju da će biti pozvani po primitku novih količina ovih vakcina. Napominju da se revakcinacija Pfizer vakcinom može izvršiti tri-šest sedmica od prve vakcinacije.

(Izvor: Hayat.ba)