Home Vijesti BiH U DUGOVIMA DO GUŠE, PA VIŠKOVIĆ PRIŽELJKUJE NOVI KREDIT MMF-A: SPREMNI SMO...

U DUGOVIMA DO GUŠE, PA VIŠKOVIĆ PRIŽELJKUJE NOVI KREDIT MMF-A: SPREMNI SMO ZA PREGOVORE ALI BEZ POLITIČKIH UCJENA

Višković je napomenuo da je na sastanku sa novim šefom misije MMF Alinom Ijancu jasno poručeno da je RS spremna da pregovara bez političkih ucjena.

Nas niko neće ucjenjivati. To što je MMF mislio da će Republika Srpska pasti na koljena i neće imati novca za funkcionisanje, te da mogu staviti papir na sto koji ćemo morati potpisati to nismo uradili – rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

Višković je rekao da je problem finansijske likvidnosti riješen na drugi način.

On je dodao da je ljudski i srpski ispratio odlazećeg šefa MMF-a Martina Petrija, koji je, kako je ocijenio, izmanipulisan od nekih ljudi u BiH i njegovih saradnika, zbog čega je izgubio poziciju.

Žao mi je zbog toga. Očigledno je da nije imao dobre procjene. Sada su se pojavili, i za mene je bilo iznenađenje, da li je to oproštajna dobročiniteljska misija, te je u jednom momentu izgovorio da je MMF spreman da bez ikakvih početnih uslova već u septembru BiH da 300 miliona eura – rekao je Višković.

Višković je izrazio nadu da će razgovori sa MMF biti nastavljeni bez uslovljavanja, napominjući da je to jedini prihvatljiv način za Republiku Srpsku.

Podsjećamo, vlasti BiH su sredinom januara ove godine  prekinule kontakte s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu, koji je najavljivan protekle godine.

Pregovori o novom aranžmanu zapeli su na obavezi uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanju obaveza Energetske zajednice, novom osavremenjenom zakonu o elektronskom potpisu i još nekoliko uslova, na koje nije željela pristati Republika Srpska.

Nešto kasnije, RS se zadužila za 300 miliona eura na međunarodnom tržištu kapitala ali pod veoma nepovoljnim uvjetima zbog kratkog roka otplate i visoke kametne stope.

Nasuprot tome, Federacija BiH uspjela je stabilizirati budžet bez novih kreditnih aranžmana.

(Izvor: Hayat.ba)