Terry Jones, zvijezda i osnivač Monty Pythona, preminuo je u 78. godini, javio je njegov agent, piše BBC

Iza Jonesa ostali su supruga Anna Söderströ, te djeca Sally (46), Bill (44) i Siri (10). Vijest je potvrdila i njegova obitelj objavivši kako su uz njega bili do posljednjeg trenutka.

Monty Python star Terry Jones has died at the age of 77, his agent has said https://t.co/cDOBI7OMp0

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) January 22, 2020

– Terry je otišao u noći s 21. na 22. siječnja. Uz njega je bila supruga Anna. Dugo se i uz mnogo humora borio s rijetkim oblikom demencije, FTD-om. Proteklih dana njegova supruga, djeca i mnogobrojni prijatelji bili su stalno uz njega. Izgubili smo toplu, zabavnu, duhovitu i kreativnu osobu punu ljubavi koju su odlikovale bezkompromisna osobnost, nevjerojatan intelekt i izvanredan smisao za humor – priopćila je Terryeva obitelj.

Komičaru je prije nekoliko godina dijagnosticirana demencija što je 2016. objavio njegov sin, no bolest se s vremenom pogoršavala.

Monty Python inače je naziv grupe britanskih komičara koju su činili Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin.

Foto: Mirror Syndication International / MirrorPix / Profimedia

Skupa su snimili četiri filma, nekoliko glazbenih albuma i kazališnih predstava. Jones je bio među osnivačima legendarne skupine, a osim kao glumac radio je i kao scenarist, producent, redatelj, povjesničar, pjesnik i autor knjiga.

Preživjeli članovi Monty Pythona, Eric, John, Terry, Michael i Terry posljednji su se put okupili 2014. godine kako bi nastupima proslavili 45. godišnjicu postojanja. 

Terry Jones je rođen 1. veljače 1942. u gradu Colwyn Bay u Walesu. Obitelj je uskoro preselila pa je Terry pohađao Royal Grammar School u Guildfordu. Bio je odličan učenik i kapetan ragbi reprezentacije, a tada se počeo zanimati i za glumu. Diplomirao je engleski jezik na fakultetu St Edmund Hall unutar Oxfordskog sveučilišta. U studentskim danima je upoznao Palina s kojim je još tada zajedno pisao razna kazališna djela.

Foto: David Bebber/News Syndication/PIXSELL/NI Syndication/PIXSELLIzvor vijesti: Morana Ćosić / 24sata.hr