Home Vijesti Treća sreća za FUP, dovoljno jedno ime: Ko će na čelo Federalne...

Treća sreća za FUP, dovoljno jedno ime: Ko će na čelo Federalne uprave policije?

Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH ponovo je raspisao konkurs za izbor direktora Federalne uprave policije (FUP), koji je na zvaničnoj internet-stranici Parlamenta FBiH objavljen 4. maja.

Intervjui i bodovanje

Kako je za Oslobođenje izjavio Mirko Milićević, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH, natječaj je ponovo raspisan zbog toga što su na prethodni pristigle samo dvije prijave kandidata, a shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, potrebna su najmanje tri prijavljena kandidata. Mediji su ranije objavili da su se na konkurs prijavili Ensad Korman, v. d. direktora FUP-a i Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Ensad Korman je više od tri godine na čelu FUP-a kao vršilac dužnosti direktora

—- Sve ovo je posljedica toga što u protekle četiri godine nije izabran kandidat sa predložene liste kandidata od njih sedam. Federalna Vlada nije izabrala nijednog i došli smo u situaciju da se mora ponovo raspisivati natječaj i sad smo tu gdje jesmo. Kako će se ovo dalje razvijati, vidjet ćemo, kao i to ko će se sve prijaviti. Sad se mora ići do kraja sa predlaganjem kandidata, najprije intervjui, bodovanje, potom će lista biti upućena Vladi FBiH, ističe Milićević.

Sve se radi s izričitom namjerom da Hrvat nikada ne dođe na mjesto direktora FUP-a, ocijenio je ranije Galić

—Podsjetimo, Nezavisni odbor je prije tri godine utvrdio rang-listu uspješnih kandidata prema kojoj je prvorangirani Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije BiH, sa osvojenih 97 bodova. Slijede Milan Galić sa 96, Ensad Korman 89,5, Robert Perić 89, Ljuban Frljić 83,3, Mustafa Hujdurović 79,6 i Zoran Čegar sa osvojenih 78,8 bodova. Ministri u Vladi FBiH su potom na jednoj od sjednica glasali o svim kandidatima s liste, ali niko nije dobio potrebnu većinu. Galić je tužio Vladu FBiH zbog toga što se, kako je naveo, Vlada FBiH stavila iznad Nezavisnog odbora i zbog kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. On je ujedno odustao od kandidature za čelnika FUP-a.

– Očito samo podoban Hrvat, po mjeri Sarajeva, može doći na čelo Federalne uprave policije i to da bi se zadovoljila zakonska norma, rekao je tada Zoran Galić.

Milićević je prokomentarisao situaciju kada se tada prijavilo više kandidata, nego na ovaj, kada su pristigle svega dvije prijave.

Ozbiljne stvari

– Svaki natječaj, kada je riječ o popunjavanju ovih mjesta, ozbiljna je stvar. Naročito za mjesto direktora jedne policijske agencije na nivou FBiH, tako da ja to tumačim na način da su ljudi očito, oni koji su eventualno zainteresirani, oprezni kod ovakvih stvari. Dakle, bez obzira na to da li vas se predloži, nećete doći u situaciju da budete birani za određenu poziciju i to je praktično poruka kandidata da niko ne želi sebe previše isturati a da ne bude izabran ili da barem ne bude u užem krugu. S druge strane se pojavljuje jedna vrsta nepovjerenja u institucije koje bi trebale odlučivati o ovakvim stvarima, pojašnjava Milićević.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)