Home Vijesti Teški dani za Neum i njegove stanovnike: Proglašeno je stanje prirodne nesreće

Teški dani za Neum i njegove stanovnike: Proglašeno je stanje prirodne nesreće

Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Neum donešena je danas, potvrđeno je to iz ove općine.

Naime, razlog donošenja Odluke je veliki požar koji je poharao zaleđe Neuma u utorak, 2. augusta 2022. godine, pojasnio je načelnik Dragan Jurković. Prijedlog je stigao od Općinskog stožera civilne zaštite.

Podsjećamo, požar otvorenog prostora obuhvatio je Podžablje, Broćanac, Praovice i Prapratnicu.

– U požaru su stradali brojni maslinici iz kojih su svake godine brojnim priznanjima nagrađivana maslinova ulja, uništen je veliki broj pčelinjaka i košnica, te drugih kultura koje se uzgajaju na ovom području. Općina Neum i njeni stanovnici pretrpjeli su ogromnu štetu koja će se tek zbrajati, pojasnio je Jurković.

Smirivanje stanja na terenu nastupilo je nakon puna tri dana neprestanog gašenja domaće vatrogasne stanice, brojnih mještana, vatrogasnih stanica iz susjednih općina i gradova i u konačnici uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH koji su na teren stigli drugi dan požara.

Načelnik općine Neum iskoristio je ovu priliku da se još jednom zahvali svim vatrogascima, iz svih vatrogasnih stanica, dobrovoljcima i mještanima, Oružanim snagama BiH i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ovim teškim danima za općinu Neum.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)