Home Vijesti BiH SVEČANO U VISOKOM: OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

SVEČANO U VISOKOM: OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Nakon obilaska spomen – obilježja i odavanja počasti u Kulturnom centru Altindag je održana i svečana sjednica, koju su svojim nastupima uveličali mladi visočki umjetnici. Svečanoj sjednici su prisustvovali i predstavnici viših nivoa vlasti iz Visokog, kao i istaknute javne ličnosti, a obratili su se predsjedavajući Gradskog vijeća Nikola Pekić, njegov zamjenik Vahid Ramić, te gradonačelnik Mirza Ganić.

– Svaki Dan državnosti je izvrsna prilika da se s poštovanjem i zahvalnošću podsjetimo na hrabre generacije patriota koji su se suprotstavljali fašističkim nasrtajima i idejama, i očuvali teritorijalni integritet i suverenitet naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Temeljnom odlukom ZAVNOBIH-a, BiH je definisana kao država njenih građana i ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba, Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda i narodnosti napominjući da je izuzetno važan dokument u definisanju pune državnosti BiH bila i Deklaracija o pravima građana u BiH. Usvojena je na Drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a godinu kasnije u Sanskom Mostu, a njene odredbe su u punoj saglasnosti sa savremenim europskim standardima o zaštiti i slobodama čovjeka i građanina.

Potvrda kontinuiteta trajanja zemlje i države i potvrda jednakosti ljudi koji u njoj žive – to dvoje je duh i slovo ZAVNOBIH-a, i to su temeljne ideje koje bi morale uvijek i nanovo okupiti sve one koji žele dobro narodima i građanima BiH.

Nažalost, ni 27 godina nakon završetka agresije na BiH neki od onih koji mogu bitno utjecati na stanje u zemlji, nisu spremni zajedno s nama potvrditi ove temeljnje vrijednosti. Naprotiv, neki od njih sve otvorenije i drskije dovode u pitanje dostignuti nivo pozitivnih reformi, funkcionisanje institucija, pa i sami integritet i budućnost BiH.

Političari koji će trajati desetak godina misle da mogu dovesti u pitanje državu koja traje već hiljadu godina. Njihova nervoza i drskost jasan su znak slabosti i svijesti o vlastitoj prolaznosti. Oni znaju da će Bosne biti – s njima ili bez njih. Vrijeme nije na strani kočničara i rušitelja. Oni će se umoriti. Mi koji BiH gradimo i unapređujemo nećemo se umoriti. BiH je naš nacionalni interes, a za takve ideale se živi, ali i umire.

Predano ćemo nastaviti da radimo na izgradnji mira. Nećemo pristati na zaborav. Obilježavat ćemo Dan državnosti, njegovat ćemo ideju antifašizma i univerzalnih ljudskih prava i sloboda, čuvat ćemo sjećanje na hrabre i plemenite pretke, na njihova djela koja su unijela svjetlo u najmračnije momente historije.

Izborit ćemo se da BiH bude zemlja slobodnih i ravnopravih ljudi, zemlja u kojoj niko neće patiti i biti ugrožen zbog svoje vjere, nacije, političkog stava ili uvjerenje. U vrijeme kada smo iskušani zdravljem, ali i političkim pritiskom razjedinjenosti, stojimo na braniku države odlučno, stameno i gordo i to ćemo činiti u budućnosti. – poručio je u obraćanju gradonačelnik Mirza Ganić, te svima čestitao Dan državnosti jedine domovine Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Hayat.ba)