Home Vijesti Svijet Španske vlasti zadovoljne poštivanjem mjera u izvođenju djece u šetnju

Španske vlasti zadovoljne poštivanjem mjera u izvođenju djece u šetnju

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je u ponedjeljak da je “ogromna većina” roditelja poštovala pravila društvenog distanciranja kada je izvodila djecu u šetnju, po prvi put u nekoliko sedmica.

Ministar je, ipak, izjavio da je bilo izvjesnih slučajeva nepoštivanja od jučerašnjeg prvog dana novih mjera. Ti slučajevi uključuju one da oboje roditelja izvodi dijete umjesto samo jednog, da se grupe djece zajednički igraju i da grupe roditelja međusobno razgovaraju.

Vlada planira ublažiti ograničenja kućnog boravka većem broju ljudi, među kojima su i starci, od 2. maja.

Premijer Pedro Sánchez danas bi trebao objaviti detalje ublažavanja restriktivnih mjera koje će postepeno biti uvedene narednih sedmica. Španija je zabilježila 23.500 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Ministar zdravstva Salvador Illa jučer je saopćio da će mjere biti ublažavane postepeno i različitom brzinom širom zemlje.

Kazao je da vlada preporučuje kompanijama koje s nestrpljenjem očekuju ponovo otvaranje da bi trebale dopustiti svom osoblju da radi od kuće kadgod to bude moguće, uvedu fleksibilne radne smjene i održe čistoću radnih mjesta, prenosi Associated Press.