Home Vijesti Solakova zamjenica osuđuje novinare “koji rade posao institucija”

Solakova zamjenica osuđuje novinare “koji rade posao institucija”

“Mi smo jučer pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme”, rekla je Alagić

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je izvršena isporuka respiratora čija je u najmanju ruku sumnjiva nabavka, a koji će po odluci Federalnog štaba civilne zaštite biti donirani bolnicama i kliničkim centrima.

Nakon isporuke Institut za mjeriteljstvo će izvršiti verifikaciju opreme, a potom će je firma Sono medical, kao “dugogodišnji zastupnik kineske opreme”, instalirati i pripremiti uputstva za upotrebu, kazala je pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Sanita Alagić.

– Implementacijom svih procesa, zdravstveni sistem Federacije BiH nastavlja borbu sa pademijom koronavirusa – kazala je ponosno Alagić.

Na pitanje novinara kako su respiratori plaćeni 10,5 miliona KM da bi tek “struka dala konačan sud”, Alagić je kazala da su zbog pogoršane situacije svi dobavljači tražili da se nabavka opreme uplaćuje avansom.

“Objasnila” je i da se kutije, u kojima se nalaze respiratori, ne mogu otvarati zbog “procedura na aerodromu”.

“Naš zdravstveni sistem smo uspjeli ojačati, a nezadovoljstvo ne znaju objasniti niti oni koji osuđuju ovo sve. Šta oni osuđuju? Dakle, Vlada FBiH i Federalna uprava civilne zaštite, kao i Federalni štab civilne zaštite uložili su velike napore da bi imali ovo”, poručila je Alagić.

Na konstataciju novinarke da javnost osuđuje nedostatak transparentnosti u vezi sa ovim slučajem, kao i mnogo nejasnoće poput adrese crkve iz Irske na kutijama sa medicinskom opremom, Alagić je kazala da “osuđuje novinare koji su počeli da rade posao institucija koje su nadležne”.

“Mi smo jučer pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme”, dodala je na kraju Sanita Alagić.

(fokus.ba)