Home Vijesti BiH SCHMIDT: TU SAM DA LJUDE PRIPREMIM NA BOLJI ŽIVOT I MOGUĆNOST OSTANKA...

SCHMIDT: TU SAM DA LJUDE PRIPREMIM NA BOLJI ŽIVOT I MOGUĆNOST OSTANKA U ZEMLJI

Između ostalog govorio je o pravima Hrvata u BiH.

Ovdje sam tek nekoliko sedmica. Mislim da se sad treba promotriti kako narod diše, kako biračko tijelo na to gleda. Mislim da se moramo usredotočiti na Daytonski sporazum. Neke su stvari ispravljene. Postoje tri konstitutivna naroda. Imamo i druge narode. Uglavnom narode koji nisu povezani s tim konstitutivnim narodima. Mislim da nije lako sve ih povezati, ali važno je na tome raditi.

Što se tiče Dodikovih izjava da BiH nema visokog predstavnika, kazao je da na to ne reagira

Vrlo je jasno da me međunarodna zajednica imenovala, da me Vijeće za provedbu mira imenovalo. Ja sam u službi, ovdje sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem svijeta.

Odgovorio je i na pitanje kako vidi BiH i šta planira postići za vrijeme svog mandata.

Čeka nas velik izazov. Postoje neke prepreke u funkcionalnosti državnih institucija. Država ovisi o osnovnoj saglasnosti. To ne znači da se treba napustiti individualni ili etnički identitet. Nipošto. No to se mora uskladiti zajedničkom koordinacijom. Iskusili smo to i s Europom u cjelini. Europska unija nije ništa drugo nego upravljanje kako bi se postigli kompromisi kod različitih stajališta.

Upitan je i da li je vrijeme da se Daytonski sporazum revidira

U pravilu se nešto revidira ako ste sigurni da će se dobiti nešto bolje. Ja ne vidim da se u ovim uvjetima o ičemu može raspravljati. Trebamo raditi na ispunjenju Daytonskog sporazuma. To će se vjerojatno postići na putu do Bruxellesa, kad BiH postane članicom Europske unije.

Od rata je prošlo 25 godina. Međunarodna zajednica sve je to vrijeme prisutna u BiH. O tome da li je opravdala svoju ulogu, Schmidt kaže:

Da, prisutna je, ali, iskreno, kao što to i jest slučaj u svijetu, ta su nam mjesta svima vruća, glasna i bučna. Proteklih godina to nije bio slučaj s Bosnom i Hercegovinom. Srećom, jedan od uspjeha Daytonskog sporazuma jest to što je uspostavljen mir. Ne puca se. Mislim da je to najveća prednost.

Ali stabilnosti i dalje nema, konstatirala je novinarka Zrinka Grancarić.

No proteklih deset godina nismo vidjeli da stabilnost prati situaciju. Tako da se moramo okrenuti poboljšanju i boljem položaju. Ja ovdje nisam samo zbog Angele Merkel. Kancelarka Merkel smatrala je nužnim da se razvoj ondje bolje sagleda i da se pomogne kako bi se približili hrvatskim i europskim standardima. Ljude želimo pripremiti za bolji životni standard, za bolji život i bolju mogućnost ostanka u zemlji. Usput budi rečeno, 70% mladih ljudi u anketama govori da bi se rado preselili bilo kamo drugamo. To nije dobro. Na tome moramo poraditi. Zato me kancelarka Merkel zamolila da dođem u BiH i da malo pomnije sagledam kako možemo pomoći i poboljšati život naroda.

(Izvor: Hayat.ba)