Home Vijesti BiH Sattler očekuje usvajanje budžeta, odluka na HDZ-u

Sattler očekuje usvajanje budžeta, odluka na HDZ-u

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler izjavio je da se nada da će naredne sedmice Dom naroda parlamenta BiH usvojiti budžet BiH za ovu godinu nakon što su ove sedmice u BiH napravljeni određeni dobri iskoraci.

Satler je istakao da je jučerašnjim usvajanjem Prijedloga budžeta BiH za 2020. godinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prevaziđena prva stepenica.

– Nadam se iskreno da će naredne sedmice i Dom naroda pratiti ovaj korak i obezbijediti usvajanje budžeta – rekao je Satler novinarima u Sarajevu.
Navodeći da bi to omogućilo Centralnoj izbornoj komisiji BiH organizovanje lokalnih izbora, Satler je izrazio uvjerenje da je istinski moguće da izbori budu održani u ovoj godini.

Protiv budžeta jučer su glasali SDP i HDZ, a sve se češće u javnosti može čuti kako bi HDZ na Domu naroda BiH mogao blokirati usvajanje.

Kao još jednu od pozitivnih stvari koje su se desile u BiH, Sarler je ocijenio to što je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija juče pokrenuo proceduru imenovanja Selme Cikotića za ministra bezbjednosti.
– Vrlo je važno da imamo popunjenu poziciju ministra bezbjednosti, imajući u vidu ne samo migrantsku krizu, nego brojne izazove koji se javljaju u tom resoru – zaključio je specijalni predstavnik EU u BiH.

(Vijesti.ba)