Home Vijesti Rusija se prebacuje na zauzimanje Donjecka: Njihove snage stalno napreduju

Rusija se prebacuje na zauzimanje Donjecka: Njihove snage stalno napreduju

Ukrajinska vojska potvrdila je da je istočni grad Lisičansk pao u ruke ruskih snaga.

– Nakon teških borbi za Lisičansk, odbrambene snage Ukrajine bile su prisiljene povući se sa svojih zauzetih položaja i linija, saopćeno je iz glavnog štaba ukrajinske vojske.

Spašavanje života

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su ruske snage zauzele Lisičansk i preuzele punu kontrolu nad regijom Lugansk.

– Ukrajinske trupe bile su nadjačane, kazao je Šojgu, piše BBC.

Ukrajinski glavni štab saopćio je da je radi očuvanja života ukrajinskih branitelja donesena odluka o povlačenju. Rečeno je da Rusi imaju višestruku prednost u topništvu, avionima, ljudstvu i drugim snagama.

Kremlj se nada da će se situacija s tranzitom robe prema Kalinjingradu razriješiti, a u međuvremenu razmatra scenarije u slučaju da se blokada nastavi, izjavio je Dmitrij Peskov

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je da će se ukrajinske snage vratiti u Lisičansk zahvaljujući njihovoj taktici i povećanju opskrbe modernim oružjem.

Ranije je čelnik ruske Čečenske Republike Ramzan Kadirov objavio video na kojem se vide čečenski borci u središtu Lisičanska. Zapadnije, grad Slovjansk pod ukrajinskom kontrolom bio je pod teškim granatiranjem, pri čemu je najmanje šest ljudi ubijeno. Ovaj grad nalazi se u regiji Donjeck, koja s Luganskom čini industrijski Donbas.

Teška borba

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je da su se borbe u istočnoj regiji Lugansk i oko nje intenzivirale tokom prošle sedmice i da ruske snage stalno napreduju.

U izvještaju se dalje kaže da sada kada su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska, koji je bio posljednji preostali veliki grad u regiji Lugansk pod ukrajinskom kontrolom, Rusija će se gotovo sigurno prebaciti na zauzimanje regije Donjeck, čiji je veliki dio i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga.

– Borba za Donbas je teška i iscrpljujuća i malo je vjerovatno da će se puno promijeniti u idućim sedmicama, kažu u ministarstvu, javlja Sky News.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)