Home Vijesti Politika Republika Srpska službeno krenula u prijenos nadležnosti, prva na meti Agencija za...

Republika Srpska službeno krenula u prijenos nadležnosti, prva na meti Agencija za lijekove BiH

U Banjoj Luci će sutra u 12.00 sati biti održana posebna sjednica Narodna skupštine na čijem će se dnevnom redu naći Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Ovaj prijedlog utvrdila je Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici. Prijedlogom zakona vlast u RS-u pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS-a.

“Ovim zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS-u. Agencija je samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravnog lica”, stoji u prijedlogu.

Drugim riječima, oblast odobravanja i kontrole lijekova i medicinskih sredstava želi se prenijeti sa države na entitet. Sjedište agencije bit će u Banjoj Luci, a ona će u svom sastavu imati kontrolnu laboratoriju.

Jedna od nadležnosti ove agencije je “izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene”.

Opozicija u RS-u najavila je da neće podržati Prijedlog zakona o lijekovima na sutrašnjoj sjednici.

Podsjetimo, ovo je prva od niza nadležnosti koje vlasti RS-a nastoje prenijeti sa države na entitet. Osim toga, vlasti namjeravaju preuzeti i čitav niz naležnosti iz oblasti sigurnosti i pravosuđa. O tim temama će se raspravljati na drugoj sjednici koja će biti naknadno zakazana.

Osnivač se obavezuje da u budžetu Republike Srpske osigura sredstva potrebna za donošenje i primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a. Procijenjeni iznos sredstava potrebnih za osnivanje i prvu godinu rada Agencije za lijekove Republike Srpske je 2.315.000 KM.

“Ekonomska opravdanost donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim Republike Srpske ogleda se u činjenici da će Agencija za lijekove Republike Srpske, za usluge pružene u okviru svoje djelatnosti, ostvarivati godišnje prihode u iznosu većem od iznosa procijenjenih troškova poslovanja. Pored prihoda po osnovu naknada za pružene usluge, Agencija može ostvarivati i dodatne prihode iz drugih izvora u skladu sa zakonom. Procijenjeni ukupan iznos prihoda Agencije za lijekove Republike Srpske na godišnjem nivou je 3.500.000 KM”, navodi se u Prijedlogu zakona.

(klix.ba)