Home Vijesti Svijet Putin se obratio ukrajinskim vojnicima: Preuzmite vlast u svoje ruke

Putin se obratio ukrajinskim vojnicima: Preuzmite vlast u svoje ruke

Screenshot: RT

VLADIMIR PUTIN se upravo obratio direktno ukrajinskim vojnicima i pozvao ih da se okrenu protiv svoje vlade, prenosi BBC.

Ruski predsjednik tvrdi da se Rusija uglavnom bori protiv “nacionalista” i poziva ukrajinske oružane snage na predaju.

“Preuzmite vlast u svoje ruke. Čini se da će nam biti lakše sklopiti dogovor s vama nego s ovom bandom narkomana i neonacista”, poručio je.

“Desničari i neonacisti u Ukrajini postavljaju teško oružje, raketne sustave u središtima većih gradova, Kijevu i Harkivu”, dodao je.

“Ne dopustite neonacistima da vašu djecu, žene i starce koriste kao živi štit”

Putin kaže da su banderovci, što se odnosi na antisovjetskog borca iz Drugog svjetskog rata Stepana Banderu, i tzv. neonacisti “postavili teško naoružanje, uključujući višeraketne sustave” u gradovima, uključujući Kijev i Harkiv.

“Ponašaju se kao teroristi diljem svijeta, štiteći ljude kako bi optužili Rusiju da uzrokuje žrtve među mirnim stanovništvom”, kaže Putin pa nastavlja:

“Pouzdano se zna da se sve to događa po preporuci stranih konzultanata, prije svega američkih savjetnika”, dodaje.

Zatim se obratio ukrajinskim snagama.

“Još jednom se obraćam vojnicima ukrajinskih oružanih snaga, ne dopustite neonacistima i banderovcima da vašu djecu, žene i starce koriste kao živi štit”, rekao je.


(index.hr)

Turska poručila Ukrajini: Ne možemo zaustaviti ruske vojne brodove

Foto: EPA-EFE

Turska ne može zaustaviti ruske vojne brodove da uđu u Crno more kroz njene moreuze, kao što je to zahtijevala Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom sporazumu kojim se dozvoljava prolazak brodovima u matične baze.

Ovo je danas rekao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon što je Ukrajina uputila apel Turskoj da blokira prolaz ruskim vojnim brodovima kroz Dardanele i Bosfor, koji vode ka Crnom moru.

Prema Konvenciji iz Montroa 1936. godine, Turska kontroliše moreuze i može ograničiti prolaz vojnim brodovima tokom vojnih sukoba ili kada je ugrožena.

Cavusoglu je istakao da je Turska razmotrila zahtjev Kijeva, ali ističe da Rusija ima pravo, prema Konvenciji, da vrati brodove u matične baze, što je u ovom slučaju Crno more.

Cavusoglu je, također, naglasio da je Ankara protiv uvođenja ekonomskih sankcija.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao je da je sino’ razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.

Kuleba je, nakon razgovora, napisao na Twitteru da je od turskog kolege dobio podršku nakon napada Rusije na Ukrajinu.

(klix.ba)