Nakon što je sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) održana međunarodna premijera rumunskog filma „Mo“, danas je upriličen i razgovor s glumcima i ekipom ovog filma.

Film, prikazan na Sarajevo Film Festivalu, govori o silovanju mladih djevojaka i izaziva veliku pažnju, a govoreći o ovoj tematici, glavni glumac Razvan Vasilescu kazao je da je i sam bio profesor te da nije nemoguće zaljubiti se u učenice.

Ova njegova izjava naljutila je publiku, zbog čega su mnogi napustili salu NPS-a, a neki su čak i počeli zviždati.

– Sve te djevojke su jako lijepe, prosto ne možete da ih ne gledate. Dok sam predavao glumu na akademiji, naravno da su bile tu učenice koje su lijepo izgledale – rekao je Vasilescu.

Kako su prenijeli mediji, mlada glumica Dana Rogoz, kojoj je pripala glavna uloga djevojke Mo, pokušala je opravdati ovu nepromišljenu izjavu kolege.

– Društvu treba servirati istinu. Jako mi je teško bilo snimiti scene silovanja i sada se potresem kada govorim o tome. Voljela bih kada bi ovaj film otvorio tu problematiku silovanja djevojaka, pogotovo u školskim ustanovama. Nakon prikazivanja filma u Rumuniji, mnogo mi je djevojaka prišlo pričajući o svemu što su one prolazile. Tu sam uvidjela da je ovaj problem veliki – rekla je Rogoz.

Film prati priču o studenticama Mo i Veri, koje su prijateljice od djetinjstva. Mo je kao tinejdžerka izgubila oca i još nije preboljela njegovu smrt. Ursu, jedan od najstrožijih profesora, hvata Mo u prepisivanju tokom polaganja ispita. Nakon što mu se Mo suprotstavi, Ursu joj oduzima mobilni telefon i izbacuje nju i Veru s ispita. Nakon toga poziva ih na večeru u svoj stan pretvarajući se u iznimno ljubaznu osobu punu razumijevanja, te uz pomoć dobre muzike i filmova iz svih dijelova svijeta osvaja Moinu naklonost. Sve je zabava i igra dok Mo ne izgubi kontrolu.

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba