Home Vijesti BiH Propusti u bolnici u Bijeljini, oglasila se smijenjena direktorica

Propusti u bolnici u Bijeljini, oglasila se smijenjena direktorica

Milica Lovrić, bivša direktorica bijeljinske bolnice, kaže da je žrtvovana u cilju “viših interesa i da vjeruje da oni koji su to učinili znaju šta rade”.
Kaže da nema nikakve odgovornosti kada je u pitanju njena smjena i da je to sve dio, kako je rekla, veće politike i ostvarenja nekih viših ciljeva.

Za izvještaj koji se pojavio optužila je Ministarstvo zdravlja, navodeći da su ga zbog “nečijih većih ciljeva frizirali”.

Ona ističe da je ponosna na sve što je učinila u posljednjih šest mjeseci kada je u pitanju funkcionisanje bolnice u Bijeljini, koja je regionalna zdravstvena ustanova, gdje je, kako navodi, zahvaljujući njoj i njenom timu podignut na veći nivo kvalitet zdravstvene zaštite.

Naglašavajući da je funkcioner SNSD-a, trenutno je poslanik te stranke u NSRS, a bila je u dva mandata i odbornik u gradskoj skupštini, Lovrićeva je mišljenja da se njenim radom mogu ponositi i oni koji su je na tu funkciju postavili.

Milica Lovrić juče je smijenjena sa funkcije direktorke bolnice u Bijeljini, a na to mjesto je postavljen Zlatko Maksimović.

Na pres konferenciji pojavili su se i neki predstavnici njenog tima koji su iskazali žaljenje što je došlo do kadrovskih promjena u toj zdravstvenoj ustanovi, ali su pojedini poželjeli sreću i novom rukovodnom kadru.

Zanimljivo je da su i danas zdravstveni radnici prekršili naložene epidemiološke mjere zbog kovida-19, jer su se na pres konferenciji za novinare pojavili u većem broju od dozvoljenog, a ni fizička distanca nije poštovana.

Na pres konferenciji pojavili su se i neki koji se nalaze u samoizolaciji, a svoje prisustvo su najavili preko društvenih mjera.

Evo šta se nalazi u Izvještaju, koji su sačinili predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo tokom posjete bolnici u Bijeljini kada je ona postala žarište virusa korona:

• U trenutku održavanja sastanka, sedam zdravstvenih radnika bolnice Bijeljina je zaraženo, od čega je troje povezano sa jednim događajem (održavanje sportske manifestacije i druženja zdravstvenih radnika mahom hiruškog odjeljenja) dok su ostali iz različitih klastera.

• 25.06.2020. godine, četvrtak, održana je rekreativna fudbalska utakmica na kojoj je učestvovalo 25 zdravstvenih radnika bolnice Bijeljina, a nakon toga je upriličeno druženje u restoranu.

• Nakon nekoliko postavljenih pitanja i nedovoljno jasnih odgovora, na kraju je utvrđeno da su, poslije navedene sportske manifestacije i druženja, svi zdravstveni radnici dolazili na posao sve dok jedan ljekar koji je prisustvovao manifestaciji nije dobio simptome bolesti (povišenu temperaturu), zbog čega je testiran 01.07. kada je potvrđena infekcija.

Ovaj ljekar je neposredno prije sportske manifestacije proveo dvije sedmice na radu u Kliničkom centru Srbije gdje obavlja subspecijalizaciju.

• Nakon što je kod gore navedenog ljekara potvrđena infekcija, naredni dan su testirane neke od osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa njim tokom sportske manifestacije, te je infekcija potvrđena kod još dva ljekara. Komisija nije dobila jasnu informaciju koliko prisutnih na manifestaciji je testirano, niti na koji način je izabrano ko treba da bude testiran.

• Pored tri navedena ljekara još četiri zdravstvena radnika bolnice Bijeljina su zaražena.

• Niko od zaraženih zdravstvenih radnika trenutno nema simptome bolesti.

• Osobe koje su prisustvovale navedenom sportskom događaju, a rezultat testa im je bio negativan, nastavili su da rade, uz obavezno korištenje lične zaštitne opreme. Nije jasno da li je urađena procjena izloženosti tih zdravstvenih radnika, koliko ih je bilo u kontaktu visokog rizika, i ako su bili u takvom kontaktu, zašto nisu stavljeni u 14-dnevni karantin.

• Komisijaje naknadno saznala da je infekcija tokom popodneva 03.07. potvrđena kod tri radnika HES-a Doma zdravlja. Takođe, infekcija je potvrđena kod još pet zdravstvenih radnika bolnice , svi povezani sa gore pomenutom sportskom manifestacijom.

• Komisija je stekla utisak da menadžment bolnice nije odmah jasno predočio sve relevantne informacije i da su informacije date prema javnosti i prema Komisiji kontradiktorne.

• Zdravstveni radnici, koji su zbog kontakta testirani, nisu stavljeni u karantin, čak ni oni kojni su bez dileme bliski kontakti zaraženih (članovi istog domaćinstva).

(Vijesti.ba / BN)