Home Vijesti BiH PRONK JE UVIJEK UZ MAJKE SREBRENICE, GOVORIO JE ZA HAYAT: BIT ĆU...

PRONK JE UVIJEK UZ MAJKE SREBRENICE, GOVORIO JE ZA HAYAT: BIT ĆU ZAHVALAN ŠTO MAJKE NEĆE BITI SAME

U srcu Willema Pronka posebno mjesto zauzimaju majke Srebrenice, a u emisiji Dobar dan BiH govorio e upravo o njima, ali i o centru koji se gradi u Potočarima.

Inače, nedavno je stigao u Bosnu i Hercegovinu, a na pitanje kako se osjeća, odgovorio je da kada god dođe u Bosnu, osjeća se kao kod kuće.

Godine 1993. bio sam u bivšoj Jugoslaviji, u jeku rata, i u tom periodu sam se upoznao sa zemljom i ljudima. Odmah sam znao da to nije posljednji put da sam ovdje. Tad je plamen u mom srcu počeo gorjeti.

S posebnim i dubokim emocijama Pronk govori o majkama Srebrenice. One, s druge strane, jednako posebno doživljavaju njega.

Hayat

Kaže da je nakon pada Srebrenice odlučio da nešto mora uraditi, što tada niko nije uradio, a to je da se pomogne ljudima.

Ta moja želja nikad nije nestala, već je ostala u mom srcu i ja to vidim kao dar, Božije čudo radi kojeg sam zavolio ove žrtve – istakao je.

Uvijek je uz majke Srebrenice. Na dan izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću stigao je u Potočare. Kaže da će možda zvučati čudno, ali potpuno razumije da Bošnjaci ovu presudu vide kao jednu pravednu presudu. 

Ali, ja nisam mnogo o tome razmišljao, možda baš zato što nisam Bošnjak, ali jesam Nizozemac. Za mene je to bilo razlog više da se s još više entuzijazma založim za konkretno traženje načina kako možemo sada pomoći žrtvama. Jer “počinilac je izveden pred lice pravde, ali o žrtvama se ne razmišlja” – govori Pronk.

Prije 20 godina nastala je ideja izgradnje Centra za brigu o starijima u kojem bi majke Srebrenice našle malo više mira, u kojem bi bile jedna uz drugu, u kojem bi imale potrebno brigu i njegu, ali i liječenje. Bilo je mnogo poteškoća, ali Pronk je rekao da ne odustaje. Sada je izgradnja Centra u završnoj fazi.

Hayat

Više od 20 godina ili, da budem iskren, sada je već 26 godina kako se desila tragedija u Srebrenici, veliki genocid, i svaki put kad se komemoracije održavaju i u Nizozemskoj, a i u Potočarima, primijetio sam da je to to, ništa se ne dešava. I to mi je bilo nadahnuće, to je ono nešto pragmatično u meni što je posebno željelo pokazati da majke nemaju ništa. Nemaju nikoga u trenutku kad im je oluk začepljen, kada niko ne želi slušati njihovu priču, kad su tužne i kada imaju problema. I svaki put sam pomislio: pa šta mi možemo učiniti za njih? Na kraju, prije 6 ili 7 godina, postalo je i moguće te želje konkretizovati. I Emmaus je učesnik ovog projekta, skupa s nama je to omogućio, i zbog toga je trenutno gotovo svake sedmice moguće posjetiti moje voljene majke – kazao je Pronk koji je u studio Hayata došao upravo sa gradilišta.

Na pitanje da li će vrata Centra biti uskoro otvorena za majke, Pronk kaže da bi volio da kratko i jasno kaže DA, ali novca još fali.

Možda je dobro reći da se Fondacija Proplan založila za to da prikupi najmanje milion eura, a da je MFS Emmaus zadužen za prikupljanje još 350 hiljada eura. Ali nama nedostaje skoro pola miliona eura.  I kad budemo skupili tih pola miliona eura, onda bismo rado otvorili centar za nekih mjesec dana. Ali ja vam moram još nešto reći, mi pravimo energetski održiv centar tj. ugrađujemo solarne panele, ugradili smo toplotne pumpe radi čega je centar mnogo skuplji, ali na kraju, sve radimo kako bi centar imao održiv karakter, te da majke ne sjede u smogu koji nastaje od grijanja na drva ili ugalj.

Hayat

Mislim da bi mnogo ljudi reklo “sigurno si ponosan”, ali ja ću reći da nisam ponosan, već sam zahvalan. Kad se centar završi, onda ću biti neizmjerno zahvalan što majke više neće biti same u svojim kućama i neće umrijeti u samoći, udaljene od svih. Želim da majke, kad se usele, imaju priliku i mogućnost, da imaju svu pomoć i njegu koju i zaslužuju, a to majkama iskreno želim. I nadam se da i vaši gledaoci isto žele – kazao je Willem Pronk gostujući u emisiji Dobar dan BiH Hayat televizije.

(Ismar Imamović)

(Izvor: Hayat.ba)