Home Vijesti BiH PROF. IZETBEGOVIĆ DANIMA UPOZORAVA, VLADA KONAČNO REAGIRALA: 10-DNEVNA IZOLACIJA ZA ONE KOJI...

PROF. IZETBEGOVIĆ DANIMA UPOZORAVA, VLADA KONAČNO REAGIRALA: 10-DNEVNA IZOLACIJA ZA ONE KOJI KRŠE EPIDEMIOLOŠKE MJERE

  • Nije vrijeme za opuštanje. Imamo sve više novoboljelih, kapaciteti na Podhrastovima su popunjeni. Nije vrijeme za ublažavanje postojećih mjera – izjavila je prije nekoliko dana generalna direktorica KCUS-a.

Kantonalna vlada danas je vanredno zasijedala. Kontatirali su, odnosno potvrdili ono na što iz KCUS-a, već dugo upozoravaju: povećava se broj novozaraženih i nema prostora za opuštanje. Naptoriv, uvode se nove mjere kako bi se spriječio naglo širenje zaraze.

Arhiv
  • Vlada će pokrenuti izmjenu zakona o inspekcijama KS u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere. Sadašnji zakon otežava tu mjeru, mi ćemo pojednostaviti da inspekcija može zatvoriti one koji krše mjere. Nalaže se KUIP-u da prilikom vršenja nadzora gdje se utvrdi da se nalazi veći broj osoba od dozvoljenog broja da se svim zatečenim osobama na period od 10 dana zabrani kretanje, tačnije da idu u izolaciju zbog postojanja sumnje da boluju od zarazne bolesti – kazao je danas nakon sjednice Edin Forto, premijer KS.
  • Ne idemo u pooštravanje mjera, ali sam strašno zabrinut činjenicom da dolazi do opuštanja s prvim izlaskom sunca. Svi smo umorni od restriktivnih mjera, ali moramo izdržati – dodao je Forto.

Istina, Haris Vranić, ministar zdravstva KS, kazao je danas kako situacija nije dramatična. No, na oprezu moramo biti.

  • Žarišta mogu biti samo zatvoreni prostori, kafane, kafići, veliki tržni centri, trgovine unutar njih. Jedna od mjera će biti i uvođenje Covid-redara koji će na osnovu tačnog izračuna kapaciteta, puštati posjetioce. Glavna mjera za zaustavljanje infekcije je disciplina naših sugrađana – kazao je Vranić poručujući građanima da nije vrijeme za opuštanje.

(Amir Saletović)

(Izvor: Hayat.ba)