Legendarni američki fotograf švicarskog podrijetla Robert Frank preminuo je u ponedjeljak u dobi od 94 godine u Kanadi, objavio je u utorak New York Times pozivajući se na njegova njujorškog galerista Petera MacGilla.

Robert Frank proslavio se svojim albumom “Amerikanci” koji je bio objavljen u Francuskoj 1958., odnosno 1959. u Sjedinjenim Državama, a riječ je zbirci crno-bijelih fotografija koje je snimao putujući diljem SAD-a i stvarajući manifest tradicije koji će duboko utjecati na buduće generacije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Na vijest o smrti brojni fotografi počeli su odavati počast majstoru koji je snažno utjecao na njihov rad. 

– Počivaj u miru američki geniju – napisao je Jerry Saltz, kritičar časopisa New York i dobitnik Pulitzerove nagrade za kritiku.

– On je objavio ‘Amerikance’ 1958. godine. Promijenio je svijet – dodaje.

Mnogi od njih prisjetili su se rečenice iz predgovora koji je pisac Jack Kerouac napisao za “Amerikance”. 

– Svojim malenim fotoaparatom, a podizao ga je i rukovao njime samo jednom rukom, izvukao je iz Amerike tužnu poemu i zauzeo mjesto među tragičnim pjesnicima svijeta – napisao je Kerouac pa dodao “Robertu Franku šaljem ovu poruku: Vi imate oči”.

Album “Amerikanci” uvrštava se u umjetnički pokret beat generacije, u kojem je instinkt prevladao nad temeljnim tehnikama novinarske fotografije.

Njegov album bio je smatran deprimantnim i subverzivnim jer je otkrio tamnu stranu “američkog sna” – siromaštvo, segregaciju, nejednakost i samoću.

Izvor vijesti: HINA, Helena Ivanković / 24sata.hr