Home Vijesti Svijet Pregovori između Rusije i Ukrajine bit će održani danas: Evo šta Putin...

Pregovori između Rusije i Ukrajine bit će održani danas: Evo šta Putin sad želi!

Sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Tokom noći su se vodile žestoke bitke u Ukrajini.

Raketiran je Žitomir, a rakete su, kako je objavila Ukrajina, umjesto susjedne zračne luke pogodile kuće, pri čemu je poginulo četvero ljudi, uključujući dijete.

Rusi su napredovali u dva najveća grada Kijevu i Harkovu.

U jučerašnjem raketiranju najužeg centra Harkiva poginulo je najmanje deset ljudi, a popodne su Rusi, nakon najave da će gađati ciljeve u Kijevu, raketirali TV toranj pri čemu je poginulo pet osoba. Pred Kijevom je golemi ruski vojni konvoj.

14:20 Ukrajinske vlasti priopćile su da je do sada ubijeno više od 2000 civila u ruskoj invaziji koja je započela prije sedam dana.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Turskoj objavilo je tu brojku citirajući Državnu hitnu službu Ukrajine.

14:15 Kako ukrajinski mediji pišu, a prenosi Index.hr, Putin želi da novi čelnik Ukrajine bude bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, a uskoro je moguće i njegovo obraćanje ukrajinskom narodu.

Janukovič je svrgnut sa vlasti nakon velikih protuvladinih protesta koji su trajali tokom 2013. i 2014. godine. Prema nezvaničnim informacijama on se trenutno nalazi u Rusiji gdje je pobjegao 2014. godine.

14:00 Drugi krug pregovora između Ukrajine i Rusije održat će se danas nakon što je njihovo održavanje bilo pod upitnikom. Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su Rusi spremni, ali da ne znaju hoće li se Ukrajinci pojaviti.

Informaciju da će se pregovori ipak održati potvrdila je novinska agencija Tass pozivajući se na pomoćnika ureda ukrajinskog predsjednika.

Nije poznato mjesto na kojem će se održati nastavak pregovora.

13:00 Kina se neće pridružiti finansijskim sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija usvojili protiv Rusije, saopštio je u srijedu bankarski regulator te zemlje.

– Nećemo se pridružiti takvim sankcijama i održaćemo normalnu ekonomsku, trgovinsku i finansijsku razmjenu sa svim relevantnim stranama, rekao je Guo Shuqing, predsjedavajući kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

Zoran Milanović promijenio priču: Nazvaću Dodika i rećiću mu ne može RS… / A što se tiče BiH…

U Pakracu se obilježava godišnjica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Svečanosti prisustvuje i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. U toku svog obraćanja, osim o Domovinskom ratu, govorio je i o situaciji u Ukrajini, ali i u BiH.

– Bio sam pozvan da potpišem da se Ukrajini da status kandidata. Bio sam to spreman potpisati pod uvjetom da se taj status da BiH i Kosovu, kojeg nisu svi ni priznali. Tražio sam da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Makedonijom, njih EU već godinama maltretira. Mi BiH želimo dobro, mi ih ne komadamo, neka se to vidi u Sarajevu, kazao je Milanović.

Posljednjih mjeseci Milanović je bio jako naklonjen Dodiku. Međutim, kao da je “promijenio priču”.

– Poruka Dodiku, nazvat ću ga, bilo bi dobro da se vrate u okvire institucija BiH. Za Beograd je trenutak da odluči gdje pripada, je li to EU ili Rusija. Republika Srpska se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće. Njihovo mjesto je na zapadu, mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Ja razumijem te veze, ali to je daleko, istakao je Milanović.

Dodao je i kako je konačno došlo vrijeme da i BiH dobije status kandidata.

– Ako ovo nije vrijeme za triježnjenje, da vidimo koliko veći problemi postoje od nekih peripetija, to treba riješiti odmah. BiH mora ući u status kandidata EU. To je nada debela kao deblo preko rijeke, to im fali, vuče ih se za nos već 20 godina. Zapad godinama maltretira BiH. Tamo je pola milijuna Hrvata, to je susjedna zemlja. Njima se odmaže s kilavom EU birokracijom, oni nikako da shvate te ljude i probleme, naglasio je Milanović.

Osvrnuo se i na stavove Srbije o ukrajinskoj krizi.

– Nije vrijeme da se iživljavamo na Srbiji nego im kažemo da je sad vrijeme da se odluče, sad gori. Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumijem. idemo vidjeti je li vam mjesto na zapadu ili istoku, ovo je vrijeme za neke dalekosežne odluke, rekao je Milanović.

(Oslobodjenje.ba)