Sastojci za biskvit:

150 g oštrog brašna,

1 prašak za pecivo,

60 g mljevenih oraha,

3 jaja,

120 g šećera,

180 g jogurta,

50 ml maslinovog ulja,

so.

Sastojci za kremu:

400 ml slatkog vrhnja,

2 kesice želatina,

5 kašika vode,

200 g jogurta,

200 g mascaropnea,

2 vanilin šećera,

1 kašičica cvjetova lavande,

100 g šećera u prahu.

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe.

2. Odvojite žumanca od bjelanaca iz 3 jaja te pomiješajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom u pjenastu smjesu. Zatim dodajte prstohvat soli, maslinovo ulje, jogurt te brašno s orasima. Možete dodati i kašičicu cvjetova lavande te sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju kuhačom lagano umiješate snijeg koji ste napravili od bjelanaca.

3. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte prečnika 24 cm u koji ste prethodno na dno stavili papir za pečenje kako se biskvit ne bi zalijepio za njega.

4. Pecite biskvit na 200 stepeni 20 do 25 minuta, a potom ga izvadite i ostavite da se hladi.

5. Kremu napravite tako da mikserom umutite slatko vrhnje u šlag u koji zatim dodate jogurt, mascarpone, šećer u prahu, vanilin šećer, cvjetove lavande te želatinu otopljenu u vrućoj vodi.

6. Biskvit vratite u kalup za pečenje torti ili ako imate iskoristite rastezljivi kalup te s njim obuhvatite biskvit, a preko njega rasporedite kremu s okusom lavande. Tortu ohladite nakon čega je možete ukrasiti cvjetovima lavande i mente te poslužiti.

Izvor vijesti: Vasa kuharica / kuharica.avaz.ba