Home Vijesti BiH POSKUPLJENJA U BIH: AKO NIJE ‘SKOČILA’ CIJENA, SMANJENA JE GRAMAŽA OSNOVNIH ŽIVOTNIH...

POSKUPLJENJA U BIH: AKO NIJE ‘SKOČILA’ CIJENA, SMANJENA JE GRAMAŽA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA

Midhat Hodžić, predsjednik Udruženja potrošača BPK Goražde, rekao je da je tačno da cijene rastu, i to kontinuirano u nekoliko posljednjih mjeseci.

Primijetili smo da, ako nije “skočila” cijena, polako uzimaju na gramaži. Do sada ove niže kategorije nisu ni mogle kupovati ove luksuzne proizvode, ali sada je problem što rastu cijene osnovnih životnih namirnica – ulja, šećera, brašna. Penzionerima će dati 100 maraka, a šta će oni sa 100 maraka u godini? A šta ćemo tek s onima koji nemaju ništa? Ne vidim drugo rješenje, osim da potrošači, građani izađu na ulice – kazao je Hodžić.

Merima Maslo, pomoćnica ministra za cijene i analizu tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH, kaže da je u Sektoru za cijene vanredno stanje.

Donijeli smo niz mjera neposredne kontrole koje su na snazi. To je ono što je bilo u nadležnosti ovog ministarstva. Rast cijena je rezultat obnovljene potražnje u pojedinim zemljama te manje proizvodnje u prethodnom periodu usljed uvođenja restrikcija u kretanju ljudi – rekla je Maslo.

Federalni i kantonalni inspektori tokom kontrola poštivanja odluka o ograničavanju marži na određene proizvode u aprilu i maju izvršili su ukupno 557 inspekcijskih nadzora i izrekli 138.750 KM novčanih kazni.

Prema riječima ekonomskog analitičara Admira Čavalića, val poskupljenja posljedica je globalnih trendova, rasta troškova transporta i drugih faktora, a BiH nema puno mehanizama za djelovanje.

Jedini adekvatan mehanizam po pitanju osnovnih životnih namirnica, koji bi mogao odgovoriti ovom izazovu, barem kada je riječ o nezaposlenima i penzionerima, jeste sistem robnih rezervi. Nažalost, on nije funkcionalan, naročito u RS, gdje, praktično, ne postoji, pa ni u FBiH, gdje je doveden do apsurda. Do rasta cijena je došlo jer su neki, putem svojih sistema robnih rezervi, uzimali pšenicu u većim količinama ili je čuvali za domaće tržište, bojeći se novih valova pandemije. To je poremetilo odnos ponude i potražnje na tržištu i BiH je samo kolateralna šteta – istakao je Čavalić, piše Avaz.ba.

Rekordne cijene ulja

Prema podacima Ministarstva trgovine FBiH, najviši rast imale su cijene ulja, zbog manjih prinosa i rekordnih cijena uljarica koje BiH u cijelosti uvozi, ali i pšenice koju iz vlastitih rezervi imamo samo oko 20 posto. Potrošačke cijene u maju ove u odnosu na maj prošle godine više su za 1,7 posto.

(Izvor: Hayat.ba)