U Sarajevu je počelo uklanjanje šatorskog naselja koje je podignuto u Alipašinoj ulici prije početka protesta boraca kada su tražili donošenje boračkog zakona i Registra boraca. 

Približno dvije godine su borci proveli u “Kampu heroja” tražeći svoja prava. No, nakon što je usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, borci su na jučerašnjem sastanku odlučili zatvoriti ovo šatorsko naselje. Danas su počeli s uklanjanjem naselja, sutra će doći kamion za kontejnere i borci će otići svojim kućama.

Nazil Velić, predstavnik boraca u “Kampu heroja”, rekao je da su oni ispoštovali svoje obećanje, a to je da će rasformirati šatorsko naselje nakon što se objavi Zakon u Službenim novinama Federacije BiH. No, to ne znači da su  u potpunosti odustali od svojih zahtjeva jer još čekaju da se riješi pitanje Registra.  

– Na jučerašnjem sastanku razgovarali smo i u vezi toga. Sad ćemo samo reagirati na drugom polju. U narednim danima imat ćemo sastanak u Tuzli s ministrom. U ovom mjesecu, dok ne bude objavljen Registar, obići ćemo sve kantone da nađemo rješenje  kako bi se zbrinuli i borci ispod 57 godina starosti  – kazao nam je Velić.

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba