Home Vijesti Pilav: Epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća

Pilav: Epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata testirano je 88 osoba, novih slučajeva koronavirusa nije bilo, ali kod tri osobe koje su retestirane potvrđen je koronavirus – kazala je danas predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.

Pilav je na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS saopćila da se trenutno u Kliničnom Centru univerziteta u Sarajevu nalazi osam, a u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” tri osobe zaražene virusom “Covid-19”, od kojih nijedna nije teže oboljela, pa se na respiratorima trenutno ne nalazi niti jedan pacijent.

Ističe da je od 30. januara od 27. aprila u Kantonu Sarajevu urađeno 3.497 testova na koronavirus, pozitivnih je bilo 136, 41 osoba je izliječena, a preminulo je šest osoba. Aktivnih slučajeva u KS trenutno je 52.

– Zanimljivo je da na jedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom u KS dolazi 0,8 izliječenih. Kada ti brojevi budu izjednačeni, moći ćemo reći da je epidemiološka situacija u potpunosti stabilna. Epidemiološka situacija u KS, kao i u ostatku federacije BiH, trenutno je na zadovoljavajućem nivou – kazala je Pilav.

Kako je kazala, na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ukupan broj samoizolacija na područku KS iznosi 372, od čega je MUP KS u posljednja 24 sata zabilježio tri kršenja mjera samoizolacije.

Tekst: Vanja Tolj, Foto Fena/Arhiv