Home Vijesti BiH PALMER VEČERAS STIŽE U SARAJEVO: PREDVIĐENI BROJNI SASTANCI

PALMER VEČERAS STIŽE U SARAJEVO: PREDVIĐENI BROJNI SASTANCI

Palmer je prije tri sedmice boravio u Sarajevu, kada je održao seriju razgovora s političkim liderima u BiH vezano za izmjene izbornog zakona.

Sastanci u rezidenciji

Skupa s Palmerom stiže i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst. Ona je u telefonskim razgovorima s političkim liderima u BiH, prije tri dana apelirala na nastavak dijaloga, pronalaženje rješenja za trenutnu političku krizu i fokusiranje na reforme.

Za sada nije poznato s kim će sve Palmer i i Eichhorst obaviti razgovore. Ova posjeta dolazi u jeku političke krize, opasnih izjava Milorada Dodika o secesiji i vraćanjem nadležnosti sa države na entitete.

Prema informacijama “Avaza”, sutra ujutro će Palmer posjetiti rezidenciju ambasadora SAD Erica Nelsona. Moguće da je u odvojenim razgovorima od 7.30 do 11.20 sati obavi pojedinačne razgovore s liderima stranaka, na kojima će prisustvovati i Eichhorst.

Predviđeni su i sastanci u večernjim satima od 20.15 sati do 22.sata.

Provokativna retorika

U petak je predviđena i posjeta članovima Predsjedništva BiH, od 9.30 do 10.15 sati. Na ovom sasatanku bi trebao prisustvovati i Milorad Dodik.

Eichhorst je tokom razgovora s liderima izrazila snažnu zabrinutost EU u vezi sa političkom situacijom u BiH i pozvala lidere da rade zajedno s više energije i pažnje na iznalaženju rješenja, kroz dijalog, kompromis i potpuni povratak u institucije BiH.

Naglasila je potrebu da se prestane sa razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem, što se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Ona je ponovila nedvosmislenu podršku EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

(Izvor: Hayat.ba)