Home Vijesti Regija Ovo je bolnica u Sisku nakon potresa

Ovo je bolnica u Sisku nakon potresa

SITUACIJA u sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić je kaotična, rekla nam je jučer liječnica dr. Ivana Šmit, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

“Dižemo šatore za smještaj pacijenata dok se ne vidi gdje će se moći formirati odjeli interne, kardiologije i intenzivne, koji su sad neupotrebljivi. Zgrada Stare interne je urušena, tako da tamo ne možemo smještati pacijente. Ne znam je li itko procijenio statiku, navodno je Kirurgija dobila certifikat, no mnogo medicinskog osoblja se boji ući u nju jer se u potresu dio te zgrade odvojio od ostatka i kasnije se naslonio na novu zgradu. Iako nam dolje funkcioniraju Radiologija i Hitni prijem, svaki novi potres nas dovodi u pitanje hoće li ta zgrada izdržati, hoće li ostati u komadu. Situacija je dosta napeta i ostaje nam upitnik zašto nas ne premjeste u zgradu novog paviljona koji ima sve, odnosno ima barem na prva dva kata kompletnu infrastrukturu”, kazala je za Index dr. Šmit.

U međuvremenu je Index dobio fotografije iz sisačke bolnice nakon potresa. Valja napomenuti da su fotografije nastale na više odjela, diljem bolnice. Kako se vidi po slikama, potres je napravio ogromnu štetu. Gomila stvari je razbacana po podu, razbijeno je i više uređaja te medicinskog pribora. No, nakvažnije, na brojnim sliakam vide se štete na zidovima. Kako je još jučer rečeno Indexu, dio bolnice je neupotrebljiv. No, neke dijelove se brzo planira otvoriti.Šmit: U novoj zgradi bi se osjećali sigurnije

U sisačkoj bolnici postoji novi paviljon. On je praktički spreman, ali, kako kaže Šmit, u tijeku su administrativni zahvati.

“To je zgrada građena u 21. stoljeću i ima certifikat da je otporna na potrese i u njoj bi se svi osjećali sigurno. Osoblje sisačke bolnice apelira na sve institucije da se osposobi novi paviljon. U 21. stoljeću smještati ljude u šatore nije humano ni primjereno, tamo stavljamo akutno bolesne jer ne možemo sve slati prema Zagrebu kojem smo već poslali 100 naših pacijenata. Moramo osposobiti dio bolnice za funkcioniranje i bilo bi najbolje da to bude u tom novom paviljonu, a čujemo kako za njegovo otvaranje nedostaje samo par administrativnih zahvata”, kazala nam je dr. Šmit.

Zamjenik ravnatelja: Kardiologije i Stare interne više nema

Zamjenik ravnatelja sisačke bolnice Marin Repustić nam je rekao da prvo moraju dobiti uporabnu dozvolu za otvaranje paviljona te da on još nije dovršen.

“Trebaju se postaviti vrata, to su vam sve goli zidovi i podovi, trebamo i certifikat za grijanje i ta zgrada još nema uporabnu dozvolu. Njeno otvaranje je predviđeno za svibanj, a već u ponedjeljak radnici nastavljaju normalno raditi na njoj. To bi bilo super da tu zgradu sad možemo otvoriti, no to ne ide tako brzo”, rekao nam je Repustić.

On je također za Index kazao da je velik dio bolnice neuporabljiv.

“Kardiologije i Stare interne više nema, to je neupotrebljivo i prazno. Odjel ginekologije je upotrebljiv, kao i Kirurgija, ali je sve popucalo i moraju se sanirati te sitne pukotine i sve skupa očistiti. Nova interna će biti eventualno upotrebljiva nakon detaljnog statističkog pregleda, tako i zgrada u Petrinji. Pedijatrija nam ovaj tren nije upotrebljiva, no ni nemamo pedijatrijskih pacijenata, možda će biti upotrebljiva nakon detaljnog statičkog pregleda. Što se tiče Opće interne, zasad ne znamo gdje će biti”, rekao nam je Repustić.

(index.hr)