Home Vijesti BiH Odobren povratak bh. građana iz Turske i turskih iz BiH

Odobren povratak bh. građana iz Turske i turskih iz BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Sarajevo radi povratka bh. državljana iz Turske u BiH i turskih državljana iz BiH u Tursku.

Povratak će biti izvršen 28. aprila 2020. godine, međunarodnim avionskim letom na relaciji Istanbul – Sarajevo – Istanbul, a putnici će se iskrcati i ukrcati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Nakon slijetanja i prije polijetanja aviona, putnici su obavezni pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa u BiH (graničnih, epidemioloških i zdravstvenih službi).

Na ovaj način nadležni organi u BiH preduzimaju mjere i aktivnosti s ciljem omogućavanja obavljanja letova u humanitarne svrhe, kao i povratka bh. državljana iz inostranstva u zemlju u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova BiH. Takođe, istovremeno se organizuje i repatrijacija stranih državljana koji napuštaju BiH na zahtjev diplomatsko-konzularnih predstavništava njihovih država.

(Vijesti.ba)