Sastojci:

500 gr sladoleda od vanilije,

2 kašike šećera,

1 kašičica cimeta u prahu,

200 gr mljevenog keksa,

1 bjelance,

500 ml ulja,

500 gr sezonskog voća,

malo šlaga,

malo šećera u prahu.

Priprema:

1. Izvaditi kašikom za sladoled 10 kugli i ostaviti ih u zamrzivaču da se stegnu oko 1 sat. Treba dobro da se stvrdne.
2. Izmješati šećer i cimet. U mješavinu uvaljati zamrznute kugle sladoleda. Ostaviti u zamrzivaču da se stegnu oko sat.
3. Umutiti bjelance u jednu posudu. Sipati mljeveni keks u drugu posudu. Zamrznute kugle sladoleda uvaljati u umućeno bjelance i zatim u mljeveni keks. Ostaviti u zamrzivaču da se stegnu oko sat.
4. Zamrznute kugle sladoleda  ponovo uvaljati u umućeno bjelance i zatim u mljeveni keks. Ostaviti u zamrzivaču da se stegnu. Čuvati u zamrzivaču do prženja.
5. Zagrijte ulje na jakoj vatri. Kad ulje postane vrelo ubaciti pohovan sladoled na kratko, 10-15 sekundi, i kad porumeni staviti kratko na salvetu da upije višak ulja

Izvor vijesti: Vasa kuharica / kuharica.avaz.ba