Home Vijesti BiH Novalić: Nešto se mora mijenjati, mjere se ne provode

Novalić: Nešto se mora mijenjati, mjere se ne provode

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan radni sastanak koji je sazvao premijer FBiH Fadil Novalić.
Sastanak je bio posvećen poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja Covida-19.

Na sastanku su bili premijeri kantona u Federaciji BiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta Federacije BiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite.

“Mi kao Federacija BiH smo bili lideru donošenju mjera na početku andemije. Danas je situacija znatno gora, što znači da se mjere ne provode”, kazao je premijer.

On je kazao kako je na sastanku istaknuto da situacija u kantonima nije svugdje ista, te da kantoni moraju i sami preuzeti neku inicijativu.

Premijer Novalić je kazao kako će Federacija dati svu moguću podršku kantonima.

Goran Čerkez je istakao da je situacija prilično teška, te je cilj sastanka bio da se s premijerima kantona dogovori angažman ljudi za borbu protiv Covida.

“Pozvali smo ih da prate provođenje mjera sa nivoa Federacije, ali i da donesu neke dodatne mjere”, kazao je Čerkez.

On je istakao kako je posebno važan angažman inspekcija, policije i drugih organa koji su do sada djelovali više savjetodavno nego represivno.

“To nije dalo rezultate, pa stoga očekujem u narednom periodu da se drukčije ide s onima koji ugrožavaju zdravstveni sistem. Ono što je poražavajuće je da je najviše oboljelih među mladima, pa i mladih koji umiru. To ne smijemo dozvoliti. Ovo je ozbiljna stvar. Najveći evropski zdravstveni sistemi nisu mogli odgovoriti virusu i moramo se naučiti živjeti s njim”, kazao je Čerkez.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da su brojke zaraženih puno veće nego prije tri, četiri mjeseca.

Uskoro opširnije …

(Vijesti.ba)