Home Vijesti Politika Novalić i Bukvarević sa borcima: Stabilnost socijalnih davanja

Novalić i Bukvarević sa borcima: Stabilnost socijalnih davanja

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarali su danas sa predstavnicima koordinacije boračkih organizacija ARBiH i HVO-a.

Novalić je izuzetno dobrom ocijenio saradnju s boračkom populacijom, koja se odvijala svakodnevno, te poručio da je pandemija koronavirusa to na određeni način zaustavila, jer su fokus zahtijevale neke aktuelnije stvari poput zdravstva i ekonomije.

– Ako se sjećate, na početku pandemije, na prvim sjednicama Vlade FBiH rekli smo da ćemo rješavati pandemiju, ali pri tome ćemo zadržati i očuvati stabilnost socijalnih davanja. Sada možemo sa sigurnošću gledati unaprijed. Vraćamo se rješavanju problema boračke populacije – rekao je Novalić.

Najstabilniji u krizi, kako je ocijenio, bili su upravo ujedno i oni najranjiviji.

– Vraćamo se uobičajenom komuniciranju, rješavanju problema boračke populacije i to je svojevrstan znak da se društvo vraća u normalan poredak – potcrtava Novalić.

Naglašava da nije slučajno izabran sastanak s boračkom populacijiom, te dodaje da su za sutra planirani razgovori s penzionerima.

– Primijetili smo da su oni stabilizator ovog društva. Oni su u osjetljivim vremenima doprinosili stabilnosti i jako cijenimo da su oni bili najstabilniji a najraniviji su – dodao je Novalić.

Obratio se i ministar Bukvarević, koji je naveo kako je Federalna vlada imala obavezu prema ovoj populaciji i da ju je ispunila i u vrijeme pandemije.

– Nastavit ćemo to da radimo i ubuduće. Opredijeljeni smo da su ovo za nas najznačajnije kategorije građana i da njihove naknade budu na vrijeme i prioritet. Želimo da se završi zakonska procedura u Domu naroda kada je riječ o zakonu o povoljnijem penzionisanju i zakonu o boračkim udruženjima – riječi su Bukvarevića.

Pokrenut je i, dodaje, razgovor o rješavanju statusnih pitanja kroz izmjene i dopune Zakona o osnovnim pravima branilaca, Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kao i najvećih dobitnika priznanja.

– Poštujemo ovu kategoriju kao zaslužnu i u budžetu će se voditi računa da se osiguraju dovoljna sredstva – poručuje ministar Bukvarević.

(Vijesti.ba)