Home Vijesti Politika Njemački mediji o Vučiću: “Neprestano sam sebe hvali, a za zlo krivi...

Njemački mediji o Vučiću: “Neprestano sam sebe hvali, a za zlo krivi druge”

“Svojim sljedbenicima on tako djeluje državnički, a sve ostale iritira. Kada je najavio policijski sat, mnogima je pukao film”

„Korona-neredi u Beogradu“ (Bild), „A onda iznenada gori Beograd“ (Berner Zeitung), „Protesti protiv korona-restrikcija: ponovo nasilje na ulicama Srbije” (Tagesschau), „Žestoki nemiri na korona-protestima u Beogradu” (Spiegel)… To su samo neki od naslovi medija u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Luksemburgu, piše Deustche Welle.

O tome kako je sve počelo Tageszeitung iz Berlina piše: „Šef države Srbije Aleksandar Vučić stalno se obraća svom narodu. Hvali ili okrivljuje, prijeti ili tješi, grdi ili kuka. Neprestano sam sebe hvali i uvijek krivi druge za sve što je krenulo po zlu. Svojim sljedbenicima on tako djeluje državnički, a sve ostale iritira. Nije bilo drugačije ni u utorak popodne kada se treći dan zaredom narodu obratio na televiziji.”

„Međutim, kada je najavio da će narednog vikenda ponovo uvesti policijski sat, mnogima je pukao film. Njega i njegov režim su okrivili za 13 mrtvih i 299 novooboljelih od korone u roku od samo 24 sata.”

„Čim je Vučić završio svoju tiradu, gnjev na društvenim mrežama se spontano pretvorio u protest ispred parlamenta u centru Beograda. Ovog puta to nije bio miran, građanski protestni marš sa zviždaljkama, kojem se Vučić ranije podsmijavao”, piše berlinski Tageszeitung.

(fokus.ba)