Home Vijesti BiH NJEMAČKI MEDIJI: MLADIĆ ĆE UMRIJETI U ĆELIJI, KAKO I DOLIKUJE ZLOČINCU

NJEMAČKI MEDIJI: MLADIĆ ĆE UMRIJETI U ĆELIJI, KAKO I DOLIKUJE ZLOČINCU

Presuda donosi minimum pravde i zadovoljštine za obitelji žrtava, iako dolazi četvrt stoljeća od nedjela”, piše ugledni Süddeutsche Zeitung o potvrđenoj kazni doživotnog zatvora za Ratka Mladića. List navodi da njega i danas jedni zovu „balkanskim koljačem“, a drugi obožavaju kao narodnog heroja.

Drugo je pitanje pomaže li presuda podijeljenom društvu BiH na putu ka unutarnjem miru i pomirenju. Prije se može očekivati da će oni nacionalistički huškači, koji su do danas na najvišim funkcijama, odluku sudija prikazivati kao novi tobožnji dokaz da se Zapad zavjerio protiv čitavog njihovog naroda“, navodi list iz Münchena.

Iako Mladić ostaje u zatvoru, njegovo mračno djelo živi. Do danas zapečaćena podjela zemlje proizvod je etničkih čišćenja koja je devedesetih provodio sa sudionicima. Današnja državna tvorevina BiH zasniva se na tada zamrznutom ratnom stanju u vidu Dejtonskog ugovora. Baš kao što se permafrost u Sibiru ili na Alpama nezadrživo otapa zbog globalnog zagrijavanja, tako ni konflikt u BiH neće vječno ostati zamrznut“, upozorava komentator Süddeutsche Zeitunga.

Manjak perspektive pogoduje nacionalistima

U tekstu se dodaje kako se današnji srpski čelnik u BiH Milorad Dodik sve otvorenije igra sa scenarijem odcjepljenja Republike Srpske, i to uz podršku iz Moskve. „Takvi nacionalisti imaju podršku u regiji i jer ljudima manjka perspektive. Ulazak u EU, kojem se nadaju posebno mlađi, proteklih godina je pomaknut u nedogled, između ostalog jer je EU bila zabavljena vlastitim mukama.”

List zaključuje: „Trajna pravda za ljude u BiH bila bi da mogu živjeti u zemlji slobodnoj od nacionalističke retorike mržnje, u zemlji čije pravosuđe pouzdano izvodi počinitelje pred sud. U zemlji koja nudi perspektivu za ljude i njihovu djecu. Zadatak je međunarodne zajednice, pogotovo EU, da to osigura.”

Berlinski list Neues Deutschland koji vuče korijene iz DDR-a, donosi kratki portret Ratka Mladića u kojem se podsjeća da je 1995. komandirao „ubilačkim orgijama“ u Srebrenici. U portretu između ostalog piše: „je li on junak, ili je vrag? (…) Kako Ratko Mladić vidi sebe? Nema sumnje, kao discipliniranog i spretnog vojnika koji je obavljao dužnost za domovinu. (…) Danas je ovaj 78-godišnjak samo sjena sebe samog. I ratni zločinac, osuđen na doživotnu robiju.“

Kazniti političare koji negiraju ratne zločine

Bečki dnevnik Standard piše da je Mladićeva „rasistička ideologija i danas prisutna na Balkanu kao devedesetih godina. Tu ništa nije mogao promijeniti rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. S dva miliona dokumenata i tisućama svjedočenja, sud je ponudio najobuhvatniji transkript ratnih zločina u povijesti. A ipak ubojice poput Mladića bivaju obožavane, njihovi zločini negirani ili iskrivljeni, jer nema političke volje da se odbaci narativ koji je samo u BiH doveo do 100.000 mrtvih i dva miliona prognanih.”

List piše da su potrebni zakoni koji bi kažnjavali poricanje zločina. „Zapadne države bi mogle dati dobar primjer ako izreknu sankcije balkanskim političarima koji nadalje zastupaju iste ideologije. Oni i dalje misle da lojalnost vlastitoj „grupi” stoji iznad svih ostalih vrijednosti i pozivaju se na pravo na samoodređenje svojih naroda. Ne postoji pravo da se živi samo s pripadnicima iste etničke grupe. To je necivilizirano, i to je temelj za nasilje.”

U tekstu lista Rheinische Post (Düsseldorf) se zaključuje: „Bosanska multietnička država je i četvrt stoljeća nakon rata daleko od pomirenja nad grobovima. Ali, barem je za koljača iz Srebrenice pala zavjesa. Još je neizvjesno gdje će Mladić služiti kaznu. Ali, ratni zločinac koji je uhapšen 2011. boravit će u ćeliji do kraja života.”, prenosi DW.

(Izvor: Hayat.ba)