Vršilac dužnosti predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić izjavio je za Klix.ba da bi bila veoma loša poruka da neko nekome određuje ko može biti ministar, a ko ne. Ova poruka stiže nakon najave SDA da će ozbiljno razmatrati imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić izjavio je za Klix.ba da bi bila veoma loša poruka da neko nekome određuje ko može biti ministar, a ko ne. Ova poruka stiže nakon najave SDA da će ozbiljno razmatrati imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

“Koliko je meni poznato sve stranke koje učestvuje na nivou BiH su rekle da je za njih prihvatljiv svaki kandidat koji prođe sigurnosne provjere i provjere CIK-a. Božović je prošao i obje provjere i to je jasno rečeno. Mi smo dobili akte da ispunjava sve uslove da bude imenovan u Vijeće ministara BiH”, rekao je Nešić čija je stranka predložila ministra.

On smatra da Božović posjeduje ljudske i profesionalne osobine da bude ministar u Vijeću ministara BiH.

“Najbitnije je da li postoji sudska presude ili ne, a on nikada nije optužen, pa čak je dobio i jednu presudu o kleveti za mobing i sada čeka da naplati tu naknadu”, dodao je.

Iz SDA su danas poručili da nije ispoštovan dogovor SDA i SNSD-a o tome da nestranački kandidat bude predložen za ovu ministarsku funkciju. No, Nešić se ne slaže da je taj dogovor prekršen.

“Mlađen Božović jeste nestranački kadar. On nije član DNS-a niti je ikada bio. Neka bilo ko nađe dokaz da je član, mi ćemo ga odmah povući. Božović je ispunio taj osnovni uslov da je nestranačka ličnost i da je iz reda Ostalih”, kazao je.

Na pitanje šta se može kriti iza ovog upozorenja iz SDA, Nešić kaže da ne zna o čemu se radi, ali ističe da bi bila veoma loša poruka da se nekome određuje ko može, a ko ne može biti ministar.

“Ako je neko ispunio uslove, onda treba podržati tog čovjeka. U suprotnom može se desiti da se i nama neko ne sviđa, kako se zove, koju boju kose ili očiju ima”, zaključio je.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać rekla je za Nezavisne novine da je dogovor bio da svaka od stranaka predloži svog kandidata i da se za njega glasa ukoliko prođe potrebne provjere, te da je vjerovatno po srijedi neki pokušaj osvajanja određenih političkih benefita u kadrovskom smislu.

“SDA ima kontinuitet u nekoj vrsti odugovlačenja, jer su najavili potrebu za međustranačkim dogovorima. Do međustranačkih razgovora još nije došlo. Mi ih očekujemo danas na određenom nivou, tako da ćemo tada imati nešto čistiju situaciju. Što se nas tiče, situacija je čista”, rekla je ona u ponedjeljak.

Podsjetimo, danas je predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović kazao kako nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podsjećajući da je dogovoreno da bi na tu poziciju trebao doći nestranački kadar budući da je u pitanju osjetljiv resor.

“Na tu poziciju je trebala doći osoba bez bilo kakvih mrlja što je spornija činjenica za SDA jer se Božoviću na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti”, pojasnio je Osmanović.

Osmanović smatra da je trebalo sačekati s imenovanjem Vijeća ministara BiH dok ne budu poznati svi kandidati koji će proći neophodne provjere, dodajući da su ostali ministri u Vijeću ministara imali podršku koalicionih stranaka što bi trebalo osigurati i za Božovića.

“Ne vidim zašto bi bilo problema ukoliko neka politička stranaka smatra da taj kadar koji je ponuđen nije u skladu s dogovorom i principima koje očekujemo da ispunjava ministra za ljudska prava i izbjeglice”, zaključio je Osmanović.

(izvor: klix.ba)