Sastojci za četiri litra:

2 kg sirovih usitnjenih pilećih bataka i krila s kostima,

pola glavice bijelog luka,

5 strukova narezanog celera,

2 narezane prase,

2 krupno narezana luka,

2 narezane mrkve,

3 lovorova lista,

2 grančice svježeg ruzmarina,

5 grančica svježeg peršuna,

5 grančica svježe majčine dušice,

5 cijelih zrna bibera,

6 l hladne vode.

 

Priprema:

 

U veliku šerpu stavite piletinu, zdrobljeni bijeli luk, povrće, začinsko bilje i biber. Ulijte hladnu vodu pa zakuhajte. Sklonite masnoću sa površine, smanjite vatru i ostavite da se kuha 3-4 sata. Povremeno skidajte masnoću.

 

Procijedite kroz sito, ostavite pola sata da se ohladi pa stavite u frižider. Kad se ohladi, ulijte temeljac u plastične posudice sa poklopcem i zamrznite.

 

Izvor vijesti: Vasa kuharica / kuharica.avaz.ba